Obama: SAD znao planove Rusije za Siriju

Barack Obama je kazao da se problem Sirije ne može riješiti vojnim sredstvima, već jedino političkim putem (EPA)

Ruska vojna operacija u Siriji nije bila veliko iznenađenje za SAD, jer smo pažljivo pratili prebacivanje naoružanja na ime pomoći sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, izjavio je američki predsjednik Barack Obama.

“Imamo prilično dobru obavještajnu službu. Znali smo da [ruski predsjednik Vladimir Putin] planira pružiti vojnu pomoć potrebnu Assadu, jer su bili nervozni zbog mogućnosti neizbježnog kraha tog [Asadovog] režima”, rekao je on za TV mrežu CBS.

Predsjednik SAD-a je kazao kako smatra pogrešnom rusku strategiju u Siriji.

“Ako smatrate da je liderstvo spuštanje vaše privrede do dna i slanje vojske radi podupiranja jedinog saveznika, onda imamo različitu definiciju o liderstvu”, rekao je Obama.

Učešće ključnih igrača

Američki predsjednik smatra pogrešnom strategiju Moskve, između ostalog i sa aspekta borbe protiv grupe Islamska država Irak i Levant, prenosi ruska agencija Tass.

“Dok se Assad nalazi na vlasti, teško će biti preorijentirati snage umjerene sirijske opozicije na borbu protiv ISIL-a”, kazao je Obama, izražavajući nadu da će prije ili kasnije pripadnici ove organizacije u Iraku i Siriji biti likvidirani.

Međutim, kako je rekao, da bi se to desilo, potrebne su određene okolnosti, a “sunitsko stanovništvo tih zemalja treba se priključiti borbi protiv ISIL-a”.

Obama je kazao da se problem Sirije ne može riješiti vojnim sredstvima, već jedino političkim putem, uz učešće “svih ključnih igrača”.

Prema njegovim riječima, Washington je spreman na tome raditi s drugim zemljama, a očekuje da će “Rusija i Iran izvršiti utjecaj na Assada”.

Bez kopnenih snaga

Obama je rekao da SAD ne planira uputiti u Siriju i Irak svoje kopnene snage, ali da će nastaviti sa zračnom operacijom protiv ISIL-a.

Ističući da je Sirija “težak problem za čitavu međunarodnu zajednicu” i narod te zemlje, Obama je u intervjuu govorio i o neuspješnom programu SAD-a u pripremi i jačanju sirijskih pobunjenika, koji će biti obustavljen u petak.

Američki predsjednik je kazao da je od početka bio skeptičan prema tom programu, ali da treba probati sve mogućnosti.

“Moj cilj bio je pokušaj da se provjeri pretpostavka možemo li obučavati i ojačati umjerenu opoziciju koja se želi boriti protiv ISIL-a. I razjasnilo se da dok Assad ostaje na vlasti te ljude je vrlo komplicirano primorati da se usredsrede na ISIL”, rekao je on.

Ističući da se ne slaže s mišljenjem da SAD gube poziciju na Bliskom istoku, Obama je rekao da i u tom regionu i u samim Sjedinjenim Državama ima ljudi koji predlažu da se tamo uputi stotine hiljada američkih vojnika, što bi rezultiralo daljnjim pogibijama u američkoj vojsci i novim velikim troškovima.

Bez loše strategije

“Tada bi naš cilj bio, na neki način, ne da budemo samo policija, već upravnici tog regiona”, kazao je i dodao da bi to bila loša strategija i ponovna greška, zbog koje bi se trebalo stidjeti.

Američka avijacija počela je bombardirati pozicije ISIL-a u Iraku 8. augusta, a u Siriji 23. septembra prošle godine i predvodi koaliciju u kojoj su aktivne i Australija, Velika Britanija, Jordan, Kanada, Holandija, Francuska, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Turska.

Ruska avijacija počela je sa zračnim udarima u Siriji 30. septembra ove godine, a osim avijacije, primijenila je i krstareće rakete dalekog dometa sa brodova Kaspijske flote.

Izvor: Agencije