Obama: Saradnja s Kinom ne nauštrb saveznika

Uvjeravanja u vezi Kine će biti jedna od glavnih tema razgovora simboličkog samita Obame i Shinza Abea (AP)

Američki predsjednik Barack Obama, koji se nalazi u državnom posjetu Japanu, u srijedu je izjavio da SAD pozdravlja gospodarski uspon Kine, ali da suradnja s Pekingom neće ići nauštrb njegovih azijskih saveznika, posebice Japana te Južne Koreje i Filipina.

Obamine umirujuće riječi upućene Tokiju i drugim saveznicima odgovor su na prilično grube komentare kineskih medija, koji su pozdravili posjet američkog predsjednika regiji, ali i optužili SAD da želi “zauzdati” Kinu kao svjetsku velesilu u nastajanju.

Ustvrdivši da Peking i Washington mogu zajedno raditi na pitanjima poput sjevernokorejskog nuklearnog programa, Obama je za japanske medije istaknuo da “SAD pozdravlja stalni rast Kine, koja je stabilna, prosperitetna i miroljubiva te igra odgovornu ulogu na globalnoj sceni”.

Napetosti u regiji

“No, naša suradnja s Kinom ne ide i neće ići nauštrb Japana ili bilo kojeg drugog saveznika”, istaknuo je Obama.

Njegova će uvjeravanja najvjerojatnije biti jedna od glavnih tema razgovora simboličkog summita Obame i japanskog premijera Shinza Abea u četvrtak.

Obama i Abe će zasigurno htjeti pokazati da je učinjen napredak glede trgovinskog pakta, koji bi bio jedan od najvećih trgovinskih sporazuma u svijetu.

Obamin posjet je prvi državni posjet Japanu nekog američkog predsjednika od 1996. godine, a dolazi u trenutku povećanih napetosti u regiji, teritorijalnog spora Japana i Kine oko otočića u Istočnom kineskom moru te mogućnosti da Sjeverna Koreja izvrši još jednu nuklearnu probu.

Obama svakako mora umiriti Tokio, koji sa sve većom bojazni gleda na samouvjerenu Kinu.

Peking ne pokazuje znakove popustljivosti oko pitanja otoka Diayou/Senkaku, kojima upravlja Japan i za koje SAD tvrdi da su stoga dio Američko-japanskog sporazuma o međusobnoj suradnji i sigurnosti.

Sedmodnevna turneja

Kina kategorički osporava tvrdnju da su otoci dio sporazuma o sigurnosti i optužuje da je američka politika prema regiji “pomno smišljen plan da se zauzda azijskog diva koji se snažno razvija”.

Državna agencija Xinhua je Ameriku prozvala “kratkovidnom”, poručujući joj da “mora iznova procijeniti svoj zaostali hegemonijski sustav savezništva i prestati tetošiti svoje ‘kompanjone’ poput Japana i Filipina koji stvaraju regionalne napetosti svojim provokativnim potezima”.

Tijekom turneje, Obama će, nakon Japana, posjetiti Južnu Koreju, Maleziju i Filipine, što je prilika da potvrdi svoj angažman na jačanju američke vanjske politike prema tom dijelu svijetu s vrlo dinamičnim gospodarskim rastom.

Ovo je Obamin peti po redu posjet azijskim zemljama.

Nakon posjeta Japanu, američki predsjednik će u Južnoj Koreji s domaćinima razgovarati o napetostima s Pjongjangom.

Očekuje se da će Obama tamo iskazati nesebičnu podršku ovoj zemlji u sporu sa Sjevernom Korejom, a 25. travnja u Seulu će se sastati s predsjednicom Park Geun-Hye, pri čemu se očekuje da će dvije zemlje razmatrati potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, prenosi Anadolija.

Prva posjeta Maleziji od 1966.

Obama će u Maleziju doputovati kao prvi američki predsjednik nakon dugog razdoblja, točnije nakon posjeta toj zemlji Lyndona Johnsona 1966. godine, te će ondje razgovarati s premijerom Najibom Razakom.

Turneju će završiti 28. travnja na Filipinima, gdje će se sastati s predsjednikom države Benignom Aquinom.

Američke vlasti navode kako je posjet predsjednika Obame azijskim zemljama znak kako SAD želi razviti još snažniju suradnju s tamošnjim zemljama u područjima kao što su trgovina, sigurnost, obrana i obrazovanje.

I američki ministar obrane Chuck Hagel te američki državni tajnik John Kerry ranije su boravili u posjetu azijskim zemljama.

Izvor: Agencije