Obama se izvinio Ljekarima bez granica

Nakon napada na bolnicu, sve međunarodne humanitarne organizacije napustile su Kunduz (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama telefonom je pozvao organizaciju Ljekari bez granica i uputio izvinjenje zbog smrtonosnog udara iz zraka na bolnicu u Kunduzu, gdje su radili volonteri iz ove organizacije, saopćeno je iz Bijele kuće.

U razgovoru s Joanne Liu, predsjednicom organizacije, Obama je također rekao da će američka istraga tog incidenta dati “transparentan, temeljit i objektivan izvještaj o činjenicama i okolnostima incidenta”.

“Ako bude potrebno, predsjednik će provesti promjene kako bi se u budućnosti smanjila mogućnost da se dogode tragedije kao što je ova”, rekao je u izjavi za novinare glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

MSF poziva na uspostavu nezavisne međunarodne komisije koja bi provela istragu bombaškog napada na bolnicu izvršenog tokom vikenda u kojemu su poginule najmanje 22 osobe.

Obama je također nazvao afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija kako bi mu izrazio sućut zbog pogibije pacijenata i zaposlenika bolnice u zračnom udaru, rekao je Earnest.

Bolnica bombardirana greškom

Američki general, komandant NATO-ove misije u Afganistanu John Campbell rekao je da je bolnica Ljekara bez granica (MSF) u Kunduzu bombardirana greškom, što je potaknulo ministra odbrane da izrazi “duboko žaljenje” zbog te tragedije.

Ljekari bez granica, koji su to bombardiranje ocijenili ratnim zločinom i zatražili nezavisnu istragu, odbacili su američko pojašnjenje i tvrde da bombardiranje “nažalost nije bila greška”.

U međuvremenu, provode se tri istrage, američka, afganistanska i NATO-ova kako bi se odredile okolnosti u kojima je donijeta odluka o tom bombardiranju izvršenom u subotu.

Odlazak humanitaraca

Campbell je ranije izjavio da je napad izvršen na zahtjev afganistanskih snaga.

Glasnogovornik Ujedinjenih naroda Jens Larke istakao je da je bolnica MSF-a bila jedina ustanova te vrste u cjelokupnoj sjeveroistočnoj regiji Afganistana i da je samo u Kunduzu opsluživala 300.000 ljudi.

Nakon napada, sve međunarodne humanitarne organizacije napustile su Kunduz, saopćio je ranije UN.

U napadu američkih aviona na bolnicu MSF-a u Kunduzu u subotu ubijene su 22 osobe.

Talibani su zauzeli Kunduz prošlog ponedjeljka, ali su se, u međuvremenu, povukli iz većeg dijela grada zbog kontranapada zvaničnog Kabula.

Sporadične bitke su nastavljene pošto afganistanske sigurnosne snage pokušavaju “očistiti” preostale “džepove” pobunjenika.

Izvor: Agencije