Obama se neće izviniti za Hirošimu

Obama će biti prvi američki predsjednik koji će posjetiti Hirošimu, gdje je poginulo ukupno blizu 140.000 ljudi (AP)

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u intervjuu japanskoj televiziji NHK da se tijekom svojeg povijesnog posjeta Hirošimi ovog tjedna neće ispričati za atomsku bombu, koju je na taj japanski grad njegova zemlja bacila na kraju Drugog svjetskog rata.

Na pitanje planira li se ispričati tijekom posjeta Hirošimi, Obama je rekao: “Ne, zato što mislim da je važno shvatiti da lideri usred ratova donose svakakve odluke”, prenosi Tanjug agenciju AFP.

“Zadatak je povjesničara da postavljaju pitanja i istražuju ih, ali ja, kao netko tko obavlja ovu funkciju posljednjih sedam i pol godina, znam da svaki državnik donosi vrlo teške odluke, posebno za vrijeme rata”, naveo je Obama.

U napadu na Hirošimu 140.000 žrtava

On će biti prvi američki predsjednik koji će posjetiti Hirošimu, gdje je 6. kolovoza 1945. bačena prva atomska bomba, pri čemu je poginulo ukupno blizu 140.000 ljudi.

U samoj eksploziji je stradalo više desetaka tisuća ljudi, dok su ostali preminuli od ozljeda ili od bolesti izazvanih radijacijom tijekom idućih tjedana, mjeseci i godina.

Tri dana kasnije, SAD su bacile bombu i na japanski grad Nagasaki, gdje je poginulo 74.000 ljudi.

Izvor: Agencije