Obama se neće sastati s Fidelom Castrom

Fidel Castro odstupio s vlasti zbog zdravstvenih problema, rijetko napušta svoj dom u Havani (Reuters)

Bijela kuća je odbacila mogućnost susreta američkog predsjednika Baracka Obame i kubanskog revolucionarnog vođe Fidela Castra ovaj mjesec, a nada se da Vlada Kube neće stvarati prepreke susretu Obame i disidenata u Havani, rekao je visoki izvor za Reuters.

Obama bi trebao razgovarati s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom tokom historijske posjete od 20. do 22. marta, ali neće se sastati s Fidelom Castrom koji je preuzeo vlast u toj zemlji nakon revolucije 1959. i vodio Kubu 49 godina, prenosi Hina.

“Nismo razgovarali o mogućnosti takvog susreta, a sigurno ga nećemo tražiti”, rekao je Ben Rhodes, jedan od pregovarača u tajnim razgovorima koji su i doveli do zatopljenja američko-kubanskih odnosa.

Upitan da jasno kaže isključuje li mogućnost takvog susreta, Rhodes je rekao: “Da.”

Budućnost odnosa

Sastanak sa starijim Castrom mogao bi zasjeniti ciljeve putovanja čiji bi fokus trebao biti budućnost američko-kubanskih odnosa, a ne njihova turbulentna prošlost, smatra Washington.

Fidel Castro (89) odstupio je s vlasti zbog zdravstvenih problema i rijetko napušta svoj dom u glavnom gradu Kube.

Zvanična Havana je ranije saopćila kako ne očekuje da će doći do susreta Fidela Castra i Obame, ali ga nije isključila.

Američka administracija jasno je rekla, kada je planirala Obamin put, da će se predsjednik sastati sa disidentima u Havani uprkos protivljenju kubanskog vodstva onome što smatra miješanjem u unutrašnja pitanja.

Rhodes je kazao da će sastanak biti održan ili u Američkoj ambasadi ili u rezidenciji ambasadora, ali da spisak osoba koje će mu prisustvovati nije završen.

Izvor: Agencije