Obama: Šef FBI-a ne pokušava utjecati na izbore

Hillary Clinton, SAD, Predsjednički izborni, Demokratska kandidatkinja
Hillary Clinton izjavila je da je FBI dobrodošao da pogleda njene mailove, ali da neće naći temelj za optužnicu (AP)

Predsjednik SAD-a Barack Obama izjavio je kako vjeruje da je direktor FBI-a James Comey čovjek od integriteta koji ne pokušava utjecati na američke predsjedničke izbore najavom istrage dodatnih e-mailova s privatnog servera demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Priopćio je to glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, koji je kazao da Obama i dalje ima potpuno povjerenje u Hillary Clinton, javlja Reuters.

Earnest je, također, naveo da nema “neovisnih saznanja” o tome kako je Comey došao do odluke da javno obznani istragu FBI-a o mailovima niti zna “koji su faktori uzeti u obzir” u ovoj odluci direktora istražne agencije.

Trump i Rusija

Vođa demokratske većine u američkom Senatu Harry Reid optužio je FBI da ima dvostruke standarde jer je usmjerio pozornost na istragu o mailovima predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton, unatoč tome što ima “eksplozivne informacije” koje dovode u vezu njezina rivala Donalda Trumpa s Vladom Rusije, javlja britanski Independent.

“Javnost ima pravo znati te informacije”, napisao je Reid u pismu.

Demokrati su, inače, i ranije ukazivali na povezanost Trumpa i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

U prethodnom sučeljavanju demokratska kandidatkinja Hillary Clinton izravno je optužila svojeg republikanskog rivala da je “Putinova lutka”, što je Trump odbacio kao netočno.

U međuvremenu, obavještajne službe SAD-a zaključile su kako su hakeri iz Rusije odgovorni za hakiranje mailova Demokratskog nacionalnog odbora.

Clinton: Tu nema ničega

FBI je prije dva dana priopćio da ispituje mogućnost ponovne istrage nakon što su pronađeni novi mailovi s privatnog servera Clinton, koji bi mogli sadržavati povjerljive informacije.

Iz te je agencije u srpnju priopćeno da je istraga u vezi s tim završena.

Objavljivanje novih mailova Clinton dok je bila državna tajnica pokreće mogućnost ponovnog otvaranja istrage o demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji samo nekoliko dana uoči izbora.

Hillary Clinton, pak, izjavila je u ponedjeljak da je FBI dobrodošao da pogleda njezine mailove, ali, ipak, posljednjih dana vodi kampanju bez svoje suradnice Hume Abedin, koju mediji povezuju s ovom novom istragom FBI-a.

“Tu nema ničega,” izjavila je Clinton na državnom sveučilištu Kent u Ohiju.

Svojim je pristašama rekla da je uvjerena kako bi FBI došao do istog zaključka kao i nakon prve jednogodišnje istrage o njezinom korištenju privatnog servera za slanje mailova dok je bila državna tajnica, a to je da nema temelja za podizanje bilo kakve optužnice.

Ankete pokazuju pad popularnosti Clinton

FBI je u petak uzdrmao sudionike predizborne kampanje najavom da ispituje novu skupinu mailova koji su bitni za slučaj Hillary Clinton.

Prednost demokratske predsjedničke kandidatkinje neznatno se smanjila otkad je FBI krajem prošloga tjedna objavio da ponovno otvara istragu o njezinoj privatnoj elektroničkoj pošti, pokazuje u ponedjeljak anketa Reuters/Ipsosa.

Clinton ima pet posto prednosti u odnosu na Trumpa, pokazuju rezultati istraživanja provedenog između 26. i 30. listopada. Prošlog četvrtka bila je u prednosti od šest posto.

I druge ankete ukazuju na pad popularnosti Clinton tijekom vikenda. Real Clear Politics, koji donosi prosjek svih važnih anketa, pokazuje da je njezina prednost pala sa 4,6 posto u petak na 2,5 posto u ponedjeljak.

Izvor: Agencije