Obama: Štetne izjave Netanyahua protiv Arapa

Netanyahu je u predizbornoj kampanji kazao da ako opet dobije mandat, palestinska država neće biti stvorena (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, izjavio je da antiarapske izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, na dan izbora u Izraelu, imaju “posljedice na vanjsku politiku”, prenose izraelski mediji pisanje magazina Atlantic.

Obama je izjavio da je Netanyahuov opis arapskih glasača “kao nadiruće snage” suprotan samoj Deklaraciji nezavisnosti Izraela, u kojoj se direktno navodi da su svi narodi, bez obzira na rasu ili vjeru, u potpunosti učesnici u demokratiji.

“Kada se tako nešto desi, to ima posljedice na vanjsku politiku i baš zato što smo mi tako bliski Izraelu, za nas da jednostavno tako stojimo i ne kažemo ništa, značilo bi da je ovaj Ovalni ured izgubio kredibilitet kada je riječ o izjašnjavanju o tim pitanjima”, rekao je američki lider.

Duboka zabrinutost

Obama je, također, naglasio da je, uprkos tome što se nije slagao s Netanyahuom tokom više godina, većina jevrejske zajednice u SAD-u, ipak, glasala za njega na izborima 2012. godine.

“Ono što, također, mislim jeste da postoji zajednički napor nekih političkih snaga da izjednače ono što znači biti proizraelski i otuda podržavati jevrejski narod, sa odobravanjem određene politikeVlade Izraela”, rekao je Obama.

“Tako da ako dovodite u pitanje politiku naseljavanja, to nagovještava da ste antiizraelski ili nagovještava da ste antijevrejski. Ako izražavate saosjećanja ili empatiju sa palestinskom omladinom, koja se suočava s kontrolnim punktovima ili ograničenjima na mogućnost da putuje, onda se vaša podrška Izraelu dovodi u pitanje. Ako ste voljni da javno iznesete neslaganje s Vladom Izraela, onda je utisak da ste antiizraelski i antijevrejski. Ja to u potpunosti  odbacujem”, dodao je američki predsjednik.

On je izrazio duboku zabrinutost zbog pravca kojim Izrael ide, posebno u odnosu na demokratske vrijednosti.

Obama je naglasio da “baš zato” brine tako mnogo za Izrael i jevrejski narod.

‘Ne izvinjavam se’

“Osjećam se obaveznim da govorim pošteno i istinito o onome što mislim da će po svoj prilici dovesti do dugotrajne sigurnosti i što će biti najbolja pozicija za nas da nastavimo da se borimo protiv antisemitizma i ne izvinjavam se, baš zato jer sam siguran i uvjeren da duboko brinem o Izraelu i jevrejskom narodu”, rekao je Obama.

Naglasio je da smatra moralnom obavezom odbranu Izraela i pravo te zemlje da postoji, posebno zbog lekcija iz 20. vijeka.

Netanyahu je na dan izbora 17. marta, u nastojanju da apelira na tvrdolinijaše da glasaju, upozorio da arapski glasači “dolaze na birališta u krdima”.

Dan uoči izbora najavio je i da, ako četvrti put postane premijer, palestinska država neće biti stvorena, što je naišlo na osudu SAD-a.

Obama nije bio zadovoljan ni njegovim naknadnim objašnjenjem da za stvaranje takve države moraju postojati uslovi kojih trenutno nema u regionu, ali da se on tome ne protivi.

Izvor: Agencije