Obama: Tunis glavni saveznik van NATO-a

Obama se sastao sa novoizabranim predsjednikom Tunisa Bejiom Caidom Essebsijem u Bijeloj kući (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama ponovio je svoju podršku tranziciji Tunisa ka demokratiji i rekao da namjerava promovisati Tunis za glavnog saveznika SAD-a izvan NATO-a.

“SAD vjeruje Tunisu, investirano je u vaš uspjeh i sarađivat ćemo kao stalni partneri u godinama koje dolaze”, rekao je Obama, koji se sastao sa novoizabranim predsjednikom Tunisa Bejiom Caidom Essebsijem u Bijeloj kući.

Status saveznika izvan NATO-a, koji je Obama dao Tunisu, kvalifikuje zemlju za određene privilegije, koje podrazumijevaju odbrambenu i sigurnosnu saradnju, a samo mali broj država ima takav status, prenijela je agencija AP.

Ekonomske reforme

Reuters dodaje da gest SAD-a pokazuje da Washington priznaje demokratski napredak zemlje nakon Arapskog proljeća 2011. godine, a nadogradnja statusa u saradnji može pomoći u ubrzavanju isporuka naoružanja.

Nakon sastanka sa Esebsijem Obama je rekao da će SAD dati i kratkoročnu pomoć, tako da Tunis može okončati ekonomske reforme.

Nedavno je jedan selefijski imam pozvao vjernike u Tunisu da napadnu Ambasadu SAD-a, što je zabrinulo demokrate.

Skander Boughanemi jedan je od imama koji su na propovijedi tokom molitve petkom poticali Tunižane da napadnu američku ambasadu u toj zemlji.

Kako je izvijestila Moshiri, Vlada pokušava umanjiti značaj onoga što se dogodilo, ali postoje neodgovorena pitanja kako je moglo biti dopušteno da se dogodi povreda sigurnosti Američke ambasade.

Nakon toga je objavljeno da Sjedinjene Američke Države ne misle da je Tunis dovoljno siguran za njegove državljane i savjetuje im da ga se klone.

“Postoje ljudi koji žele nauditi odnosu između SAD-a i islama”, kazao je Rachid Ghannouchi, lider vladajuće partije u Tunisu.

Izvor: Agencije