Obama u Briselu: Rusija se preračunala

Barack Obama je istakao da su u vezi s Ukrajinom Evropa i Amerika ujedinjene (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu u Bruxellesu da je svijet sigurniji i pravedniji kada su Amerika i Europa ujedinjeni te upozorio Rusiju da će biti još izoliranija ako nastavi sa sadašnjim ponašanjem prema Ukrajini.

Zabrinjava zastoj u BiH

SAD i EU dijele zabrinutost zbog zastoja u Bosni i Hercegovini i spremne su joj pomoći u približavanju euroatlantskim strukturama, kaže se u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon summita EU-SAD.
“Dijelimo duboku zabrinutost zbog sadašnje političkog i ekonomskog zastoja u Bosni i Hercegovini i spremni smo pomoći toj zemlji kako bi se približila europskim i euroatlantlantskim strukturama”, kaže se u izjavi.
U izjavi se također konstatira da je EU posredovala u dijalogu između Srbije i Kosova, što je dovelo do napretka u normalizaciji odnosa i potpisivanja sporazuma o normalizaciji.

“Svijet je sigurniji i pravedniji kada su Europa i Amerika ujedinjeni i solidarni”, rekao je on na konferenciji za novinare nakon završetka summita s čelnicima Europske unije Hermanom Van Rompuyom i Joseom Manuelom Barrosoom, predsjednicima Europskog vijeća i Europske komisije.

Obama je istaknuo da su u vezi s Ukrajinom Europa i Amerika ujedinjene, a da je Rusija sama i da će biti sve izoliranija ako ne počne djelovati na smanjenju napetosti, prenosi Hina.

EU zavisi od ruske energije

Obama je dodao da se Rusija “preračunala kada je pokušala zabiti klin između Sjedinjenih Država i EU-a“.

Rekao da je još postoji mogućnost da Rusija surađuje s Ukrajinom i međunarodnom zajednicom na smanjenju napetosti.

Američki predsjednik je kazao kako je ukrajinska kriza pokazala da Europa mora raditi na diversifikaciji izvora energije, jer je jako ovisna o uvozu iz Rusije.

Osim o Ukrajini i odnosima s Rusijom, čelnici Sjedinjenih Država i EU-a razgovarali su o trgovačkoj i gospodarskoj suradnji te potvrdili predanost zaključivanju ambiciznog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Prva posjeta Briselu

Ovo je prvi Obamin posjet Bruxellesu otkako je na dužnosti američkog predsjednika.

“Imamo sjajnu priliku napraviti inventar naših odnosa i trasirati put u budućnost”, poručio je Barroso u priopćenju za javnost uoči Obamina dolaska i dodao da EU i SAD dijele “nezamjenljivo strateško partnerstvo”.

Van Rompuy je, također prije susreta, u priopćenju istaknuo da Obamin posjet dolazi u trenutku kada se sustav međunarodne sigurnosti i diplomatskog angažmana nalazi pred izazovom na koji EU i SAD moraju zajednički odgovoriti.

Nakon susreta s čelnicima EU-a, Obama se sastao s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmusssenom te održao govor pred 2.000 odabranih uzvanika u briselskom kulturnom centru.

Izvor: Agencije