Obama u Hirošimi pozvao na svijet bez nuklearnog oružja

Američki predsjednik Barack Obama danas je u Hirošimi odao počast žrtvama prvog nuklearnog napada, rukujući se i zagrlivši neke od preživjelih žrtava.

Obama je iskoristio posjetu tom gradu na koji su američke snage 6. augusta 1945. bacile atomsku bombu kako bi pozvao na “svijet bez nuklearnog oružja”, ali se nije izvinio za bombardiranje Hirošime.

“Prije 71 godinu, smrt je došla s neba”, rekao je Obama ispred spomenika žrtvama. Toga dana “svijet se zauvijek promijenio, bomba je pokazala da čovječanstvo može uništiti samo sebe”.

“Zašto smo došli u Hirošimu? Došli smo razmisliti o toj strašnoj sili oslobođenoj u ne tako davnoj prošlosti. Došli smo odati počast mrtvima”, rekao je. “Njihove nam duše govore, traže od nas da pogledamo u svoju nutrinu.”.

“Tehnološki napredak koji ne prati odgovarajući napredak ljudskih institucija, može za nas biti koban. Naučna revolucija koja je omogućila cijepanje atoma poziva nas i na moralnu revoluciju”, poručio je američki predsjednik.

Vijenci pred vječnim plamenom

Također je kazao da njegova posjeta pokazuje da se “i najbolnije podjele mogu premostiti”.

Obama je prvi aktivni američki predsjednik koji je došao u Hirošimu nakon što je bačena nuklearna bomba na taj grad 1945. Po dolasku je prvo obišao Memorijalni muzej mira, a zatim je u društvu japanskog premijera Shinzea Abea posjetio Memorijalni park mira. Obojica su zastala ispred vječnog plamena, a zatim su položili vijence.

Šestog augusta 1945. američki bombarder Enola Gay ispustio je atomsku bombu na grad i usmrtio 140.000 ljudi, a tri dana poslije bomba bačena na Nagasaki odnijela je 70.000 života.

SAD nije nikada uputio izvinjenje za te napade.

Većina Amerikanaca smatra da je bombardiranje Hirošime i Nagasakija bilo opravdano kako bi se okončao rat i spasili američki životi. Velika većina Japanaca smatra da bombardiranje nije bilo opravdano.

Izvor: Al Jazeera i agencije