Obama: Ukloniti hemijsko oružje iz Sirije

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u petak da uslov za uspješnost razgovora u cilju uništenja sirijskog hemijskog oružja jeste da postignuti dogovor bude “potkrijepljen dokazima i primjenljiv u praksi”.

Poslije sastanka u Bijeloj kući s kuvajtskim emirom, šeikom Sabah al-Ahmadom al-Jaber al-Sabahom, Obama je ponovio da “svaki sporazum SAD-a i Rusije o Siriji mora biti provjerljiv i primjenljiv”.

On se složio s kuvajtskim emirom da je “vlast sirijskog predsjednika Bashara al-Assada upotrijebila hemijsko oružje, što je u krivično djelo”, i da je važno da međunarodna zajednica reagira i da “to oružje ukloni iz Sirije” dodaje AP.

Komentirajući razgovor američkog državnog sekretara Johna Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, Obama je izrazio uvjerenje da će “pregovori u Ženevi uroditi plodom”, prenosi agencija Reuters.

Nastavak 28. septembra u New Yorku

Kerry i Lavrov ranije su se dogovorili da će se sastati kasnije ovog mjeseca kako bi mogli zakazati datum dugo očekivane mirovne konferencije o Siriji.

Kerry je rekao da su razgovori u Ženevi o srijskom hemijskom oružju bili konstruktivni te dodao da se novi susret s Lavrovom planira oko 28. septembra u New Yorku.

Ban: Hemijsko oružje je korišteno

Izvještaj stručnjaka UN-a za hemijsko oružje, koji treba biti objavljen sljedeće sedmice, najvjerovatnije će potvrditi da je u napadu 21. augusta u predgrađu sirijske prijestonice Damaska korišteno hemijsko oružje, izjavio je u petak generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.
On je na sastanku u UN-u rekao: “Vjerujem da će izvještaj gotovo sigurno ukazati na to da je hemijsko oružje korišteno, iako to ne mogu zvanično objaviti dok ne dobijem taj dokument”, prenosi Reuters.
Radi se o izvještaju ekspertskog tima UN-a, na čelu sa švedskim stručnjakom Ake Selstromom, podsjeća britanska agencija.
Prvi čovjek UN-a je također izjavio da je Assad “počinio veliki broj zločina protiv čovječnosti”, ali ipak nije rekao da li su za napad hemijskim oružjem 21. augusta krive snage Assadovog režima ili pobunjenici.

Lavrov je na konferenciji za novinare pohvalio Kerryja zbog toga što razumije koliko je važno nastaviti s diplomatskim naporima za rješenje sirijske krize.

Međunarodni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi naglasio je kako je za održavanje konferencije “Ženeva 2” izuzetno važno da se uništi sirijsko hemijsko oružje.

Nakon sastanka s Lavrovom, Kerry je kazao: “Posvećeni smo zajedničkom radu, počevši s ovom inicijativom o hemijskom oružju, u nadi da će se ti napori isplatiti i otvoriti put miru i stabilnosti u dijelu svijeta koji je razoren ratom.”

UN: Nekompletna sirijska molba

Glasnogovornik Lavrova rekao je da su on i Kerry razmotrili “logistiku, procese i plan za naredne dane”, a ruske i američke delegacije nastavit će sastanak u subotu ujutro.

Bashar al-Assad potpisao je dekret u kojem izjavljuje da će Sirija postupiti u skladu s međunarodnim zakonom o zabrani hemijskog oružja, saopćili su Ujedinjeni narodi.

U izjavi kasno u četvrtak glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona je rekao: “Generalni sekretar danas je primio pismo od Vlade Sirije, u kojem ga se obavještava da je predsjednik Assad potpisao zakonodavni dekret koji otvara put sirijskom pridruživanju Konvenciji o hemijskom oružju iz 1992. godine.”

“U pismu su sirijske vlasti izrazile posvećenost da se pridržavaju obaveza koje proizilaze iz Konvencije čak prije nego što ona stupi na snagu za Siriju”, navodi se.

U izjavi se dodaje da se generalni sekretar “nada kako će trenutni razgovori u Ženevi dovesti do brzog dogovora o napretku, koji će biti podržan i potpomognut od strane međunarodne zajednice”.

UN je saopćio u petak da su od sirijske Vlade zatražili dodatne informacije vezane za molbu Sirije da se pridruži Konvenciji o hemijskom oružju iz 1997. godine, prenosi Reuters.

‘Nema ničeg standardnog’

“U kontaktu smo sa sirijskom Vladom povodom njihove molbe. Nastojimo dobiti dodatne informacije kako bi proces pridruženje Konvenciji bio kompletiran”, rekao je predstavnik UN Farhan Hak, ne navodeći kakve informacije nedostaju.

Šef inspektorskog tima UN-a o upotrebi hemijskom oružju Ake Sellstrom potvrdio je u petak da je završio svoj izvještaj o Siriji i da će ga dostaviti generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-mou ovog vikenda, u sjedište svjetske organizacije u New Yorku.

“On (izvještaj) je urađen, ali kada će biti prezentiran javnosti, to je na generalnom sekretaru“ UN-a, rekao je Selstrom u telefonskoj izjavi agenciji AP iz Holandije.

Selstrom, međutim, nije htio komentirati zaključke iz izvještaja.

HRW: Masakri u dva sela

Snage sirijskog režima pogubile su u maju ove godine najmanje 248 osoba u selima Bajda i Banias, saopćio je Human Rights Watch i zatražio da vlast bude odgovorna za ovaj masakr.
U izvještaju objavljenom u petak, grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku saopćila je da je sastavila listu od 248 osoba ubijenih 2. i 3. maja u dva sela u priobalnoj pokrajini Tartus.
HRW je ocijenio da bi ovaj broj vjerovatno mogao biti veći i nazvao ovaj masakr “jednim od najmasovnijih pogubljenja od početka sukoba u Siriji” prije dvije i po godine.
HRW je istakao da masakri u Bajdi i Baniasu podsjećaju da se i drugo oružje koristilo u sukobima.
“Dok je pažnja svijeta usmjerena na to kako spriječiti Vladu [Sirije] da koristi hemijsko oružje protiv svoga stanovništva, ne možemo zaboraviti da su sirijske snage upotrijebile konvencionalno oružje da bi ubijale civile”, izjavio je Joe Stork, privremeni direktor HRW-a za Srednji istok.
Većina stanovnika u dva sela su suniti, dok su zone koje ih okružuju alavitske. Predsjednik Assad pripada alavitskoj vjerskoj zajednici.

Assad je ranije u intervjuu za ruski televizijski kanal rekao da je spreman potpisati zakon.

“Sirija stavlja svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu zbog Rusije. Američke prijetnje nisu utjecale na tu odluku”, citirala je agencija Interfax Assadove riječi u intervjuu.

Kerry je u četvrtak odbacio Assadov prijedlog da počne dostavljati podatke o svom arsenalu hemijskog oružja mjesec nakon potpisivanja međunarodnog sporazuma o zabrani hemijskog oružja.

Govoreći na konferenciji za novinare sa Lavrovom u Ženevi, Kerry je napomenuo da je Assad kazao kako je rok od 30 dana standardan.

“Nema ničeg standardnog u ovom procesu”, rekao je Kerry, zbog toga što je Assad “upotrijebio hemijsko oružje”.

Sirijski predsjednik negirao je da njegova Vlada stoji iza smrtonosnog napada 21. augusta u Damasku, optuživši druge zemlje za snabdijevanje “terorista” hemijskim oružjem.

Davotoglu traži kažnjavanje

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je u petak da međunarodna zajednica mora kazniti Assada kao što je kaznila bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića i bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina, prenosi agencija Anadolija.

“Kako god su kažnjeni zločinci Slobodan Milošević i Saddam Husein, isto tako prema međunarodnom pravu, mora biti kažnjen i Assadov režim. To je jedini način da se zaustave zločini u Siriji. Ne možemo očekivati mir ako ne zaprijetimo sirijskom režimu”, rekao je turski ministar tokom sastanka s ministrom vanjskih poslova Nikaragve Santosom Lopezom u Ankari i istakao da se mora uništiti i “posljednji gram hemijskog oružja u Siriji”.

“Ako će biti uklonjeno hemijsko oružje iz Sirije, to je sigurno pozitivan razvoj događaja. Ali, i posljednji gram oružja. To je pogled u budućnost sigurno, ali ako se osvrnemo na ubijenu djecu i žene u toj zemlji, ko će biti kažnjen zbog toga? Neko mora odgovarati za više od 1.000 osoba ubijenih hemijskim oružjem”, kazao je Davutoglu.

Naglasio je da Turska podržava sve međunarodne zakone kojima se zabranjuje upotreba hemijskog oružja, istakavši da je upotreba smrtonosnog plina zločin protiv čovječnosti.

Velika operacija kod Hame

Rekao je kazao da su krivci za zločine u Siriji i Vijeće sigurnosti UN-a i međunarodna zajednica.

“Dosta je više ubijanja u Siriji. Vijeće sigurnosti je krivac, jer nije učinilo ništa da zaustavi rat u Siriji. Zato sirijski narod i susjedne zemlje plaćaju cijenu. Radite šta želite, ali neka UN nešto učini i zaustavi rat u Siriji”, rekao je turski ministar vanjskih poslova.

U međuvremenu, pobunjeničke grupe bliske sirijskoj opoziciji pokrenule su veliku operaciju u okolini grada Hame, u centralnoj Siriji, koji je pod kontrolom Assadove vojske, javlja Anadolija.

Slobodna sirijska vojska u napadima protiv sirijske vojske zauzela je četiri sela, Al-Gadise, Arshune, Al-Asafir i Al-Bergusiyye.

Tokom operacija je ubijeno 10 sirijskih vojnika, a 15 je zarobljeno, dok su zaplijenjene velike količine oružja i municije.

Također, pobunjenici su izveli napade i u Halepu i Homsu, gdje su zauzeli 23 sela i pet centralnih kontrolnih tačaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije