Obama: Uragan otkrio tragediju nejednakosti

Obama: Samo zato što su kuće lijepe ne znači da je naš posao završen (AP)

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je u četvrtak napredak u obnovi New Orleansa koji je razorio uragan Katrina prije deset godina, ali i istakao da je potrebno učiniti više kako bi se suzbilo siromaštvo i nejednakost u tom gradu.

Tokom svoje devete posjete tom gradu koji se našao na svim svjetskim naslovnicama 2005. nakon razorne poplave i spore reakcije američke administracije, Obama je obišao jednu novoizgrađenu četvrt.

„Samo zato što su kuće lijepe ne znači da je naš posao završen“, rekao je Obama novinarima nakon što se rukovao s mještanima i izgrlio djecu.

Prirodna i ljudska katastrofa

Dodao je da je „ono što je počelo kao prirodna katastrofa, postala ljudska, neuspjeh vlade da se pobrine za svoje građane.“

„Ta je oluja razotkrila drugu tragediju, onu koja je tinjala desetljećima. New Orleans je dugo patio zbog strukturne nejednakosti zbog koje je previše ljudi, naročito siromašnih obojenih, bilo bez dobrih radnih mjesta, pristupačne zdravstvene zaštite i pristojnih stanova“, istakao je, pozivajući građane da se nastave boriti za bolji život.

Izvor: Agencije