Obama: Uskoro plan o izlasku iz Afganistana

Obama se obratio američkim vojnicima u bazi Bagram (EPA)

Odmah nakon zakletve novog afganistanskog predsjednika, Sjedinjene Američke Države potpisat će bilateralni sigurnosni sporazum sa Afganistanom, rekao je američki predsjednik Barack Obama, koji je boravio u četverosatnoj posjeti Afganistanu.

Nakon potpisivanja tog sporazuma počinje planiranje ograničenog američkog vojnog prisustva poslije 2014. i povlačenja stranih snaga, rekao je Obama.

On je za vikend, tokom kojeg se obilježavao Dan sjećanja, praznik u počast američkim vojnicima palima u ratovima, došao u nenajavljenu posjetu američkim vojnicima u Afganistanu.

“Vjerovatno ćemo vrlo brzo objaviti neke odluke”, najavio je u razgovoru s vojnim zapovjednicima u zračnoj bazi Bagram.

Bez susreta s Karzaijem

“Jedan od razloga posjete bila je i želja da razgovaramo o prisustvu Amerikanaca u toj zemlji do kraja ove godine i poslije”, rekao je.

Nije bilo planirano da Obama posjeti glavni grad Kabul, niti da se susretne s predsjednikom Hamidom Karzaijem ili drugim Vladinim dužnosnicima, jer će tako izbjeći miješanje u kampanju uoči afganistanskih predsjedničkih izbora.

Afganistanci će birati nasljednika Karzaiju, koji je već duže u nemilosti Washingtona.

Zamjenik Obamine savjetnice za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes rekao je da je Karzai obaviješten o posjeti neposredno prije Obaminog dolaska, javlja Reuters, a AFP piše da se on odbio sastati s američkim predsjednikom u Bagramu.

Izvor: Agencije