Obama Venecuelu proglasio nacionalnom sigurnosnom prijetnjom

Ministrica vanjskih poslova Delcy Rodriguez kaže da će Caracas odgovoriti na potez SAD-a (Reuters)

Sjedinjene Američke Države proglasile su Venecuelu prijetnjom za nacionalnu sigurnost SAD-a te uvele sankcije protiv sedam visokih venecuelanskih dužnosnika, u najvećem diplomatskom sporu s tom naftom bogatom zemljom otkad je na dužnost predsjednika 2013. imenovan Nicolas Maduro.

Američki predsjednik Barack Obama izdao je i potpisao odredbu o sankcijama. Visoki dužnosnici američke administracije kažu da joj cilj nije energetski sektor ni venecuelanska privreda.

Potez povećava napetosti između Washingtona i ove članice OPEC-a, u trenutku kada se američki odnosi s Kubom, još jednim dugogodišnjim američkim oponentom, postepeno normaliziraju.

Proglašenje Venecuele prijetnjom za nacionalnu sigurnost SAD-a prvi je korak u uvođenju sankcija. Isti je postupak primijenjen i kada se radilo o državama poput Irana i Sirije, kazali su američki dužnosnici.

Bijela kuća je objavila da se odredba odnosi na osobe koje podrivaju demokratske procese ili institucije, koje su počinile nasilje ili su kršile ljudska prava, koje su sudjelovale u zabrani slobode izražavanja ili su to Vladini dužnosnici umiješani u javnu korupciju.

‘Problem korumpirane elite’

“Dužnosnici  Venecuele koji krše ljudska prava svojih državljana ili su to prije činili, kao i oni koji su bili umiješani u javnu korupciju, ovdje nisu dobrodošli. Sada postoji način da blokiramo njihovu imovinu i pristup američkom finansijskom sistemu”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

“Jako smo zabrinuti zbog toga što Vlada Venecuele radi na još većem zastrašivanju političkih oponenata. Problemi te zemlje ne mogu se riješiti na način da se kažnjavaju neistomišljenici”, stoji u saopćenju Bijele kuće.

Ministrica vanjskih poslova Venecuele Delcy Rodriguez novinarima je rekla da će Caracas uskoro odgovoriti na potez Sjedinjenih Država.

Među sedam osoba s američkog popisa su i visoki dužnosnici nacionalne sigurnosti i tajnih službi Venecuele. Imovina i bankovni računi koje imaju u SAD-u bit će zamrznuti. Ulazak u Sjedinjene Države bit će im zabranjen, a američkim državljanima bit će zabranjeno poslovati s njima.

Henrique Caprile, opozicioni čelnik koji se dvaput kandidirao za predsjednika, rekao je kako smatra da su sankcije problem korumpirane elite u Madurovoj Vladi, te da se ne tiču običnih građana Venecuele.

Izvor: Agencije