Obama za novu dimenziju odnosa SAD-a i Afrike

Barack Obama: Afrika je mjesto nevjerovatne dinamike, gdje se nalaze neka tržišta koja najbrže rastu na cijelom svijetu (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama, koji u četvrtak putuje u Afriku, založio se za “novu dimenziju” odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i afričkog kontinenta.

“Afrika je mjesto nevjerovatne dinamike, gdje se nalaze neka tržišta koja najbrže rastu na cijelom svijetu, gdje se nalaze posebni ljudi i gdje se može susresti posebna izdržljivost”, rekao je Obama primajući u Bijeloj kući diplomate, političke i ekonomske zvaničnike i nevladine organizacije iz Afrike.

“Kao predsjednik, trudim se da naši odnosi s Afrikom dosegnu novu dimenziju”, dodao je, navodeći porast američkog izvoza prema Africi te pokretanje inicijativa za razvoj trgovine, poboljšanje zdravstva i sigurnosti prehrane.

Uprkos sukobima i siromaštvu, kada se gledaju ankete o tome koji su narodi najsretniji i najoptimističniji, stanovništvo Afrike uvijek je visoko rangirano, kazao je Obama.

Priznao je da je u odnosima SAD-a i afričkih država nekad bilo nerazumijevanja i nepovjerenja.

‘Afrički narod voli SAD’

“Ali, kada gledate sve studije, afrički narod voli Sjedinjene Američke Države i ono što one predstavljaju.”

Obama u četvrtak leti za Nairobi u Keniji, domovinu svog oca, gdje će prvi put otići kao predsjednik SAD-a.

Potom ide u Etiopiju, kao prvi američki predsjednik u historiji.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest pojasnio je u srijedu da američki predsjednik neće mijenjati program posjete, uprkos objavi pojedinosti puta u Keniju.

Kenijske zračne vlasti objavile su naime detaljnu satnicu Obamine posjete.

“Pojedinosti programa predsjednika koje su ključne za sigurnost su one koje nisu objavljene”, rekao je Earnest novinarima.

Izvor: Agencije