Obama: Za Rusiju su svi u Siriji teroristi

Obama ne želi pretvoriti sirijski rat u 'posredni rat' između SAD-a i Rusije (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je Rusiju da će njeni zračni udari u Siriji kojima želi podržati sirijskog predsjednika Bashara al-Assada samo učiniti da “zaglavi u močvari” iz koje će se teško izvući.

“Rusija i Iran svojim nastojanjem da podupru Assada samo će zaglaviti u močvari i to neće ići”, rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Rusiju će zračni udari u Siriji samo oslabiti, smatra američki predsjednik, prenosi Hina.

On kaže da Rusija ne razlikuje grupu Islamska država Irak i Levant i umjerenu sunitsku opoziciju, te stoga ruska politika tjera umjerenu opoziciju u ilegalu dok istovremeno osnažuje ISIL.

“Za Rusiju svi su oni teroristi”, rekao je, dodajući da je to “recept za katastrofu”.

‘Kontraproduktivni napadi’

Ruski zračni udari “protiv umjerene opozicije bit će kontraproduktivni”, kaže Obama te dodaje da je moguće pronaći s Moskvom političko rješenje samo ako Rusija prizna da Assad treba otići.

Rusija je u petak treći uzastopni dan bombardirala ciljeve u Siriji ali uglavnom gađajući područja koja nisu pod kontrolom ISIL-a, za koju Moskva kaže da joj je cilj.

Sjedinjene Američke Države su čvrste u svom stajalištu da je problem u Siriji Assad, kaže Obama.

“Problem je Assad i njegovo nasilje nad sirijskim narodom. To se mora prekinuti”, kaže američki predsjednik.

Naglasio je da ne želi pretvoriti rat u Siriji u “posredni rat” između SAD-a i Rusije. “To nije nekakvo natjecanje supersila”, rekao je.

Obama je kazao da ne sumnja o humanitarnoj katastrofi u Siriji, ali da je iz ranijih ratova naučio da vojni angažman SAD-a, kakav mu god opseg bio, neće riješiti političke probleme u nekoj zemlji.

Izvor: Agencije