Obama za veći porez bogatima

Barack Obama održao je prvu konferenciju za novinare otkako je dobio drugi  predsjednički mandat.

U svom izlaganju u srijedu navečer kao glavni dio političkog programa istakao je privredni rast, smanjenje deficita i  potrebu da održi dobar životni standard srednjoj klasi Amerikanaca ne podižući poreze.

“Postoji samo jedan način da riješimo ove izazove, a to je da to napravimo zajedno. Kao što sam već ranije rekao, otvoren sam za kompromis i za nove ideje. I bio sam ohrabren kada sam čuo jednog republikanca za drugim,  koji su se složili da bi bogatiji Amerikanci trebali sudjelovati više u reduciranju našeg deficita”, rekao je Obama.

Dvije mogućnosti

“Kada se radi o porezima, postoje dva puta.

Prva opcija, ako Kongres ne bude mogao djelovati do kraja godine, porezi će se svima povisiti, uključujući i 98 posto Amerikanaca koji imaju godišnje prihode manje od 250.000 dolara, a i malim preduzetnicimima koji zarađuju manje od 250.000 godišnje.

To nema smisla i naša si ekonomija to trenutno ne može dopustiti. Sigurno niti jedna porodica srednje klase i niko iz obje stranke ne kaže da želi da se to dogodi”, kazao je američki predsjednik.

On je rekao kako je druga opcija da odmah bude usvojen zakon koji bi spriječio dizanje poreza na prvih 250.000 dolara  prihoda.

“Usput, to znači da će svi Amerikanci, uključujući i najbogatije, dobiti porezne olakšice. To znači da 98 posto svih Amerikanaca i 97 posto svih malih preduzetnika neće vidjeti povišenje poreza, niti za 10 centi.”

“Senat je već podržavo takav zakon, demokrati u Kongresu su ga spremni izglasati, a ja se nadam da će se tome pridružiti i republikanci u Kongresu”, rekao je Obama.

Sastanak s čelnicima Kongresa

Kako je iz Washingtona izvijestio reporter Al Jazeere Ivica Puljić, Obama se u petak treba sastati s čelnicima Kongresa.

Ukoliko se poveća stopa poreza, moglo bi doći do nove recesije, jer potrošnja predstavlja tri četvrtine ekonomske aktivnosti SAD-a.

Govoreći o aferi oko bivšeg direktora CIA-e Davida Petraeusa, koji je podnio ostavku nakon što su u javnost iscurili navodi da je imao vanbračnu vezu, Obama je rekao da Petraeusovi postupci nisu imali posljedica po nacionalnu sigurnost, te se nada da će njegova porodica moći prevazići teškoće.

Obama se osvrnuo i na najave nekih republikanaca da će blokirati eventualnu nominaciju dosadašnje američke ambasadorke pri Ujedinjenim narodima (UN) Susan Rice za državnu sekretarku SAD-a.

Kako je izvijestio Puljić, Obama je rekao “nemojte to činiti samo zato što je ona lak plijen. Imat ćete problema sa mnom”.

Po pitanju Irana, Obama je rekao da neće dopustiti da Iran dobije nuklearno naoružanje, te da se nada da će Teheran pristati na pronalaženje diplomatskog rješenja.

Izvor: Al Jazeera