Obama zbunjen, Romney agresivan i siguran

Piše: Ivica Puljić

Republikanski kandidat Mitt Romney je bio agresivniji, konkretniji i sigurniji u prvoj predsjedničkoj debati.

Barack Obama je izgledao kao da bi radije bio negdje drugo nego u Denveru. Teme o kojima se debatiralo bile su ekonomija, zapošljavanje, zdravstvena zaštita. Predsjednik Obama nije uspio, bolje rečeno nije ni pokušavao, pritisnuti malo jače svog suparnika baš tamo gdje njegova kampanja nemilosrdno udara – da se Mitt Romney predstavi kao bogataš koji ne mari za prosječnog Amerikanca.

Umjesto očekivanog, Barack Obama je izgledao frustriran Romneyevim napadima pogotovo na njegov plan zdravstvene zaštite.

Potpuno se obistinilo ono što su analitičari najavljivali – Romney je spremniji za debate od Obame, jer se pripremao dugo i ozbiljno. Predsjednik za to jednostavno nije imao vremena. Ne treba zaboraviti ni to da je Romney u posljednjih godinu dana imao 55 debata, dok je Obama u posljednje četiri godine imao – 24.

Najduže o porezima

Predsjednik Obama je sat i pol pokušavao gledateljima pojasniti svoje programe, izgledajući poput profesora koji ima mnogo znanja ali ne zna kako ga iskoristiti. Romney je bio praktičniji, naročito u prvih pola sata, gdje se predstavio kao branitelj svih prava prosječnog američkog građanina toliko izmučenog lošom ekonomijom i nezaposlenošću.

Dakle, upravo obratno od onoga što su Amerikanci o njemu do sada mislili. Predsjednik i njegov republikanski suparnik najviše su se zadržali na tome tko je pravu kada su porezi u pitanju, želeći obojica ponuditi svjetliju budućnost američkoj srednjoj klasi kojoj se Romney do jučer znao posprdno obraćati.

Sinoć se predstavio kao njihov najveći zaštitnik uz zbunjenost i dozvolu aktualnog predsjednika Sjedinjenih Država, koji je, zapravo, taj koji već četiri godine pokušava izvući srednju klasu iz krize, a povećati poreske stope najbogatijim Amerikancima.


Ivica Puljić o prvoj predsjedničkoj debati u SAD-u

U početnom dijelu debate Barack Obama je tražio vezu između Romneya i bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, pogotovo kada je u pitanju smanjivanje poreske stope najbogatijima, dok je sebe želio povezati s uspješnom gospodarskom politikom Billa Clintona.

Opća je ocjena da u tome nije uspio.

U srijedu navečer smo vidjeli prvu od tri predsjedničke debate do koje je došlo mjesec dana prije izlaska na izbore.

Preostale dvije bi mogle više odgovarati predsjedniku Obami, jer će vodeće teme biti vanjska politika i sigurnost.

“Ako je Barack Obama uspio dobiti stranačku predsjedničku nominaciju prije četiri godine, iako je njegova glavna suparnica Hillary Clinton bila uvjerljivija u debatama, onda bi na kraju mogao dobiti povjerenje Amerikanaca i kada je Mitt Romney u pitanju”, poruka je pristaša Demokratske stranke.

Možda, ali prvu je debatu američki predsjednik izgubio. Koliko je naučio na vlastitim greškama pokazat će nam 16. listopada na drugoj debati na sveučilištu Hofstra u Hempsteadu u saveznoj državi New York, te na trećoj debati koja će se održati 22. listopada na sveučilištu Lynn u Boca Ratonu na Floridi.

Dopredsjednička debata

U međuvremenu ćemo vidjeti i jedinu dopredsjedničku debatu između republikanca Paula Ryana i demokrate Joe Bidena. Ta će se debata držati u Kentuckyu u Centre Collegeu u Danvilleu.

I za kraj – ukoliko već danas vidite ankete o tome koliko Amerikanci podržavaju nekog kandidata nakon samo jedne debate ne uzimajte ih previše ozbiljno, jer suviše je rano.

Pravi rezultati će doći tek nakon tjedan dana kada američki glasači prenoće i razmisle koliko je i je li prva debata utjecala na njihovu odluku kome će dati svoj glas na izborima 6. studenog.

Izvor: Al Jazeera