Obamin imigracijski plan vraćen na doradu

Vrhovni sud je odbacio žalbu protiv Obaminog zakona o zdravstvenoj zaštiti (AP)

Američki Vrhovni sud pristao je ponovno razmotriti imigracijski plan predsjednika Baracka Obame koji ima za cilj zaštititi četiri milijuna ilegalnih imigranata od deportacije, izvješćuje Reuters.

Agencija podsjeća da je Obama tu izvršnu uredbu iz 2014. godine donio jednostrano i time zaobišao većinski republikanski Kongres koji se protivio njegovom planu rješavanja pitanja ilegalnih imigranata.

Obaminom izvršnom uredbom bilo je predviđeno sprečavanje deportacija i odobravanje izdavanja radnih dozvola stanovništvu bez dokumenata čija su djeca rođena na teritoriju Sjedinjenih Država. Obama je tada objasnio da je taj potez potrebno provesti jer je Kongres propustio unijeti reforme u američki imigracijski sustav.

Vrhovni sud će se tim sporom baviti u nadolazećim mjesecima, a odluka se očekuje do kraja lipnja. Ovaj slučaj, ocjenjuje agencija Reuters, zasigurno će biti jedan od većih i značajnijih slučajeva suda o sadašnjem mandatu.

Uredbu blokirali niži sudovi

Obaminu izvršnu uredbu su blokirali niži sudovi u Teksasu i 25 drugih saveznih država nakon što su utvrdili da imaju zakonski utemeljene argumente kada tvrde da Obamina izvršna uredba “uvodi pravo, a da pritom nije zadovoljila proceduru”  koju nalažu američki zakoni.

Devet sudaca Vrhovnog suda ponovo će razmatrati odluku Prizivnog suda iz New Orleansa iz studenoga, a kojom je potvrđena odluku nižeg suda kojom se blokira primjena izvršne uredbe što ju je Obama potpisao 2014. godine.

Nakon odluke Prizivnog suda u New Orleansu, ministarstvo pravosuđa je priopćilo da će i dalje poduzimati korake za rješavanje imigracijskih parnica što je brže moguće kako bi se ministarstvu unutarnjih poslova dala veća odgovornost u našem imigracijskom sustavu na način da se najprije isele najteži prijestupnici, a ne ljudi koji niz godina žive u SAD-u i ondje podižu svoju djecu – američke državljane.

Bijela kuća i dalje smatra da je zakonski opravdano da američki predsjednik ima ovlast primjenjivati imigracijske zakone.

Odbačena žalba protiv ‘Obamacarea’

Vrhovni sud je također odlučio odbaciti žalbu koji je protiv Obaminog zakona o zdravstvenoj zaštiti – Obamacare – podnio umjetnik iz Iowe, Matt Sissel.

On u svojoj žalbi tvrdi da Zakon o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti predstavlja kršenje odredbe ustava koja nalaže da zakon o prikupljanju prihoda mora biti donesen u Predstavničkom domu, a ne u Senatu, kao “Obamacare”.

Američki Vrhovni sud odlučio je u lipnju da porezne subvencije za kupnju zdravstvenog osiguranja vrijede za cijelu zemlju, što je ključno za provedbu novog Obaminog zakona o zdravstvenom osiguranju.

Sud je sa šest glasova za i tri protiv glasao da novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, popularno zvan “Obamacare” i donesen 2010. godine, ne ograničava subvencije na države koje su same osnovale vlastite internetske burze zdravstvenog osiguranja.

To je bio drugi put u posljednje tri godine da je Vrhovni sud glasovao u prilog tog zakona koji konzervativci nastoje srušiti.