Obamin oproštajni govor sutra u Chicagu

Barack Obama je stao u zaštitu slobode medija (EPA)

Barack Obama u utorak će u Chicagu, gradu u kojem je počeo njegov meteorski politički uspon do Bijele kuće, održati svoj oproštajni predsjednički govor.

Treći najveći američki grad važan je i za njegove „penzionerske“ dane, bit će dom njegove predsjedničke knjižnice i fondacije.

Oproštajni govor tradicija je američkih predsjednika na kraju mandata, ali Obama je prvi koji se od javnosti neće oprostiti u Washingtonu.

Obama je počeo svoju političku karijeru u „Vjetrovitom Gradu“, radeći prvo kao organizator zajednice u siromašnim afroameričkim četvrtima, zatim kao zastupnik u parlamentu Illionisa i naposlijetku kao američki senator iz te države.

„Postao sam punoljetan, shvatio svoju misiju i preselio se u Chicago“, rekao je Obama u nedavnom intervjuu za čikaško dopisništvo CBS-a.

Znakovi propasti

Svoje iskustvo iz siromašnih četvrti opisao je 1995. u knjizi „Snovi mojeg oca“. Pisao je o znakovima propadanja čikaških afroameričkih „kvartova“ koji su bili otrcani, djeca neobuzdana, iz kojih su se imućnije porodice iseljavale, a zatvori bili krcati mladima.

U državnom parlamentu Illionisa zalagao se za širenje zdravstvene zaštite njihovim stanovnicima i bolje postupanje policije prema njima.

Godine 2004. pobijedio je na državnim izborima za američki Senat, a samo četiri godine poslije ušao u historiju i postao prvi afroamerički predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Pobjedu je proslavio, naravno, u Chicagu.

Suprugu Michelle također je upoznao u Chicagu 1988., vjenčali su se 1992. u tamošnjoj crkvi Presvetog Trojstva. Obje njihove kćeri rođene su u Chicagu.

Porodica Obama živjela je u bogatoj čikaškoj enklavi u južnom dijelu grada, pokraj univerziteta na kojem je budući predsjednik predavao pravo. Njegova predsjednička knjižnica bit će u blizini.

Dva pobjednička govora

„Uvijek ću biti građanin Chicaga“, rekao je u spomenutom intervjuu.

„Namjera mi je uložiti mnogo truda i vremena kako bi ta knjižnica postala prvoklasni svjetski centar u prvoklasnom gradu, kako bi pomogao stvaranju novog naraštaja lidera koji će donijeti socijalne promjene.“

U Chicagu je Obama održao oba pobjednička govora nakon pobjeda na predsjedničkim izborima. Prvi, u Grant parku, bio je naročito poseban.

„Ako neko još sumnja kako je Amerika mjesto u kojem je sve moguće, ako se neko još pita jesu li snovi naših osnivača još živi, ako neko još propituje snagu naše demokratije, večeras je dobio odgovor“, rekao je Obama pred 100.000 ljudi, među kojima je bilo mnogo suza radosnica, prohladne noći u novembru 2008. godine.

Izvor: Agencije