Obamina poruka: Jača privreda i više posla

Američki predsjednik Barack Obama je pred članovima američkog Kongresa i milionima TV gledalaca održao redovni godišnji govor (State of the Union) o stanju nacije, u kojem je centralna tema bila ekonomija i poticaj rastu srednje klase.

Obama je rekao da se američka privreda oporavlja. Stvoreno je oko šest miliona novih radnih mjesta, oporavlja se automobilska industrija, tržište nekretnina i berze.

“Naša ekonomija stvara nova radna mjesta, ali još puno ljudi ne može naći stalan posao”, upozorio je.

“Korporativni profiti su dosegli do sada neviđene nivoe, ali obične plate jedva su se pomakle tokom prošlog desetljeća.”

Rekao je da zato želi “ponovo upaliti pravi motor privrednog rasta Amerike – uspješnu srednju klasu.”

Rastuća privreda koja stvara dobra i poslove za srednju klasu – to mora biti zvijezda vodilja koja usmjerava naše napore”, naglasio je predsjednik SAD-a.

“Svakog se dana kao nacija trebamo upitati tri pitanja: kako da u našoj državi stvorimo više radnih mjesta, kako da našem narodu pribavimo vještine potrebne da se obavi posao na tim radnim mjestima i kako da osiguramo da naporan rad vodi životu dostojnom čovjeka.”

Razumni kompromisi

On je naglasio da ništa od onoga što je u svom govoru predložio ne bi trebalo povećati deficit.

Kabul pozdravio povlačenje

Afganistanska Vlada pozdravila je u srijedu odluku Baracka Obame da do početka sljedeće godine povuče dio američkih vojnika iz Afganistana i saopćila da su njene snage spremne preuzeti odgovornost za bezbjednost države, prenosi AP.

Mnogi Afganistanci su, međutim, zabrinuti i smatraju da bi to brzo smanjenje američkih vojnih snaga moglo destabilizirati zemlju, koja još vodi rat protiv pobunjenika, više od 11 godina nakon američke invazije.

Oni se plaše i da afganistanske vojne i policijske snage nisu spremne preuzeti vodeću ulogu u bezbjednosti.

Obama je u govoru naciji objavio povlačenje 34.000 američkih vojnika iz Afganistana.

Ne trebamo veću već pametniju Vladu, koja će postaviti prioritete i investirati u rast.”

U govoru je zatražio podršku Kongresa za svoj plan privrednog rasta koji uključuje porezne i obrazovne reforme, a koje bi za cilj imale povratak proizvodnje iz inostranstva u SAD.

Amerikanci, rekao je Obama, ne očekuju da Vlada riješi svaki njihov problem, “ali očekuju da stavimo interese nacije ispred interesa stranaka. Očekuju da sklopimo razumne kompromise tamo gdje možemo”.

“Naš je zadatak učiniti da ova Vlada radi u korist mnogih, a ne samo nekih, da ohrabruje slobodno poduzetništvo, nagrađuje pojedinačnu inicijativu i otvara mogućnosti našoj djeci”, istaknuo je Obama.

On je rekao da su SAD posljednjih godina na energetskom planu postigle napredak u boljem iskorištavanju goriva i smanjenju emisije stakleničkih plinova, ali da moraju učiniti više u borbi protiv klimatskih promjena.

Ako u tome ne bude imao podršku Kongresa – onda će djelovati sam.

“Ako Kongres ne bude uskoro djelovao kako bi zaštitio buduće generacije – ja hoću. Naredit ću svojoj administraciji da prouči na koji bi način direktnim uredbama mogli doprinijeti smanjenju zagađenja i pripremi naših zajednica posljedicama klimatskih promjena te ubrzati prijelaz na održivije izvore energije”, istakao je Obama.

Upozorenje Sjevernoj Koreji

Govoreći o vanjskoj politici SAD-a, Obama je rekao da će tokom idućih godinu dana iz Afganistana povući 34.000 vojnika, a da će do kraja 2014. godine američko učešće u ratu u Afganistanu biti završeno.

On je kazao da se priroda rata protiv terorizma promijenila i da SAD više ne treba slati desetine hiljada vojnika u inostranstvo, već treba pomoći državama poput Libije, Somalije i Jemena da same brinu za svoju sigurnost.

Obama je rekao da želi sarađivati s Kongresom kako bi poboljšao transparentnost metoda koje se koriste u borbi protiv terorizma i osigurao da su svi aspekti te borbe u skladu s američkim zakonima.

Američki predsjednik je kazao da će SAD i dalje biti na čelu borbe protiv širenja najopasnijeg oružja i upozorio sjevernokorejski režim da će samo poštivanjem međunarodnih obveza postići sigurnost i napredak.

I Iranu je poručio da je vrijeme za diplomatsko rješenje spora oko nuklearnog programa Teherana.

On je kazao da će s Rusijom potražiti načine za dalje smanjenje nuklearnih arsenala i sprečavanje da nuklearni materijali ne padnu u krive ruke.

Kao jednu od rastućih prijetnji izdvojio je informatičke napade i špijunažu te je rekao da je potpisao izvršnu uredbu kojom se ojačava odbrana SAD-a na tom području kako bi se zaštitili vojni i civilni sistemi i privatnost građana.

Slobodna trgovina

Obama je najavio i početak pregovora o slobodnoj trgovini između SAD-a i Evropske unije (EU), “jer slobodna i pravedna razmjena preko Atlantika predstavlja podršku za milione radnih mjesta u SAD-u”.

U odbrani slobode mi ćemo ostati sidro jakih saveza od Amerike do Afrike, od Evrope do Azije”, istakao je Obama.

Govor o stanju nacije završio je dijelom u kojem je naglasio da se ulažu napori u kontrolu oružja unutar SAD-a, kako se ne bi ponovila masovna ubistva poput onog u Newtownu, u kojem je ubijeno 28 osoba.

“Naše djelovanje neće spriječiti svaki bezuman čin nasilja u ovoj državi, ali naši prijedlozi zaslužuju da se o njima glasa, jer dva mjeseca nakon Newtowna više od 1.000 rođendana, diploma i godišnjica će biti ukradeno iz naših života zbog metaka ispaljenih iz vatrenog oružja”, rekao je američki predsjednik Barack Obama.

Izvor: Agencije