Obamina posljednja večera s novinarima

Američki predsjednik Barack Obama posljednji je put organizirao večeru s novinarima dopisnicima koji su ga godinama pratili po svijetu. Iako se bliži kraj njegovog drugog mandata, Obama bio je veoma raspoložen. Šalio se na račun svojih kolega i svjetskih lidera.

Na početku govora je rekao kako je prije osam godina bio mlad i entuzijastičan, a sada je sijed i čangrizav. Smijao se kako su ga neke strane vođe već penzionirale.

“Prošle sedmice se princ George pojavio na našem susretu u kućnom ogrtaču. To je bio šamar u lice. Jasno kršenje protokola”, kaže.

Nije moglo proći a da se ne osvrne na predsjedničku kampanju kolega demokrata.

“Bernie [Sanders], izgledaš kao milion dolara. Ili da to svedemo na ono što ti razumiješ: izgledaš kao 37.000 donacija od po 27 dolara.”

Trump i svjetske misice

A onda je došla na red i Hillary Clinton. Našalio se njenom načinu kako pristupa američkoj omladini.

“Ali, morate ipak priznati – Hillary, kada se trudi da pridobije mlade glasače, to vam je skoro kao da vam se neki rođak ulogirao na Facebook. ‘Draga Ameriko, jesam li vas bocnula? Vidi li se to na vašem zidu, nisam sigurna da ovo dobro koristim?'”

Posebno je bio raspoložen kada je na red došao republikanski predsjednički kandidat Donald Trump.

“Kažu da Donaldu nedostaje iskustvo u vanjskoj politici da bi bio predsjednik. Ali, zapravo, proveo je godine susrećući se s liderima svijeta. S mis Švedske, mis Argentine, mis Azerbejdžana…”

Na kraju se novinarima koji su ga pratili kroz dva mandata zahvalio na saradnji.

“I imam samo dvije riječi za reći: Obama out.”

Izvor: Al Jazeera i agencije