Obavještajci protiv Trumpa: S. Koreja i ISIL i dalje prijetnje

ISIL
Dio boraca ISIL-a i dalje drži džepove u zabačenim pustinjskim područjima Sirije, a u dijelu iračkih gradova izvode napade i otmice (Al Jazeera)

Šefovi američkih obavještajnih službi pred Kongresom su rekli da je malo vjerovatno da će se Sjeverna Koreja odreći svog nuklearnog arsenala, da je grupa Islamska država Iraka i Levanta – ISIL i dalje prijetnja i da nuklearni sporazum s Iranom funkcionira.

Takva analiza je u oštroj suprotnosti sa stavom predsjednika Donalda Trumpa da je najveća prijetnja po SAD manjak osiguranja na granici s Meksikom.

Obavještajci tu krizu nisu ni pomenuli, iako je Trump razmatrao uvođenje vanrednog stanja zbog nje.

Direktor Federalnog istražnog biroa – FBI Christopher Wray, direktorica Centralne obavještajne agencije – CIA Gina Haspel i direktor Nacionalne obaveštajne službe – NSA Dan Coates predstavili su pred senatskim obavještajnim komitetom godišnju procjenu globalnih prijetnji.

Pjongjang čuva svoje oružje

Oni su upozorili na sve raznovrsnije opasnosti širom svijeta – od sjevernokorejskog nuklearnog oružja do kineske cyber-špijunaže i ruskih kampanja podrivanja zapadnih demokratija.

Coates je rekao da je sjevernokorejski lider Kim Jong-un podržao denuklearizaciju Korejskog poluotoka i da tokom prošle godine Pjongjang nije vršio probe raketa sposobnih da nose nuklearne bojeve glave, kao ni nuklearne probe.

“Naša procjena je da će Sjeverna Koreja pokušati zadržati svoje oružje za masovno uništenje i nije vjerovatno da će se potpuno odreći svog nuklearnog oružja i proizvodnog kapaciteta, jer njeni lideri smatraju nuklearno oružje ključnim za opstanak režima”, izjavio je Coates pred komitetom, prenosi Beta.

Takav stav je u skladu s onim što su obavještajne agencije godinama smatrale, a u suprotnosti s Trumpovom ocjenom nakon sastanka s Kimom u junu u Singapuru da Sjeverna Koreja više ne predstavlja nuklearnu prijetnju.

Raste utjecaj Moskve i Pekinga

U izvještaju obavještajnih službi se za ovu godinu predviđaju sve veće i raznolikije prijetnje sigurnosti SAD-a i njihovih saveznika, dijelom vođene iz Kine i Rusije.

Navodi se da su Moskva i Peking bliži jedno drugom više nego bilo kada poslije sredine 50 godina i da njihov globalni utjecaj raste.

Navedeno je i da ISIL “ostaje teroristička i pobunjenička prijetnja” u Iraku, gdje je “javnost sve više razočarana” vladom.

Obavještajne službe nisu niti pomenule krizu na američko-meksičkoj granici, zbog koje je Trump od Kongresa tražio novac za finansiranje graničnog zida.

U izvještaju se predviđa pojačano kretanje migranata iz Salvadora, Gvatemale i Hondurasa.

Upitana za procenu situacije u Siriji, odakle SAD planira povlačenje vojnika, Haspel je rekla da je ISIL “još uvijek opasan” i da ima “hiljade boraca u Iraku i Siriji”.

Umanjena nuklearna prijetnja

Prema obavještajcima, Iran i dalje sarađuje s drugim stranama u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Na taj način je, navode oni, nuklearna prijetnja makar privremeno umanjena.

Trump je u maju 2018. godine povukao SAD iz tog sporazuma, tvrdeći da je riječ o lošem sporazumu, koji ne sprečava Iran da napravi nuklearno oružje.

Coates je senatorima rekao da je vjerovatno da će Rusija, a možda i druge zemlje, pokušati putem društvenih mreža i drugim sredstvima utjecati na predsjedničke izbore u SAD-u 2020. godini.

Izvor: Agencije