Obavještajci: Tokovi novca iz Emirata pučistima u Turskoj

Dahlan navodno i cijelo vrijeme komunicirao sa Gulenom preko palestinskog biznismena koji živi u SAD-u (AFP)

Piše: David Hearst

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata je sarađivala sa pokretačima neuspjelog vojnog puča u Turskoj prije nego je on pokrenut, koristeći lidera Fataha u egzilu Mohammeda Dahlana kao sponu sa Fethullahom Gulenom, liderom turske organizacije Fetullehaci, paralelne državne strukture (FETO-PDY), koji boravi u SAD-u, kazao je izvor blizak jednoj od turskih obavještajnih službi portalu Middle East Eye.

Dahlan je navodno u sedmicama prije vojnog puča prebacivao novac pokretačima.

On je navodno i cijelo vrijeme komunicirao sa Gulenom preko palestinskog biznismena koji živi u SAD-u.

Identitet tog čovjeka, koji je blizak Dahlanu, poznat je Turskoj obavještajnoj službi.

U noći puča 15. jula, proarapski mediji sa sjedištem u Dubaiju, uključujući Sky News Arabic i Al Arabiyu, javilisu  da je on uspio.

U jednom trenutku, mediji koji su pod utjecajem Emirata su javili da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pobjegao iz zemlje.

Distancirali se od Dahlana

Ipak, još nema zvaničnih dokaza za to da su ti mediji bili umiješani u pokušaj puča.

Vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata je trebalo 16 sati, sat nakon saopćenja Saudijske Arabije, da osudi pokušaj puča i da podršku Erdoganu kao legitimno izabranom predsjedniku Turske.

Po izvorima Middle East Eyea, Emirati su onda pokrenuli operaciju kako bi se distincirali od Dahlana.

Emirati su na socijalnim medijima nagovijestili da su “ljuti na Dahlana“.

Nakon toga, Dahlan je morao napustiti Emirate i sada se nalazi u Egiptu.

On je bivši lider palestinske političke partije Fatah koji je prognan iz Gaze i Zapadne obale i ima bliske veze sa princom Abu Dhabija Mohammedom bin Zayedom al-Nahyanom.

On je navodno upotrebljen kao kanal za fondove Emirata i razne operacije širom Srednjeg istoka.

Middle East Eye je saopćio u maju da su Emirati, Jordan i Egipat identificirali Dahlana kao omiljenog čovjeka lidera Fataha, palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Dahlan je također povezan sa pokušajima da se izazove građanski rat u Libiji.

U tajnom audiosnimku Abbasa Kamela, tadašnjeg šefa kabineta egipatskog predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija, Kamel je otkrio da je Dahlan, u pratnji troje ljudi, tajno posjećivao Libiju privatnim avionom.

Kamel je predložio da vojni zvaničnik dopusti Dahlanu da tajno napusti libijski aerodrom.

On je kazao da je Dahlan već izazvao probleme za egipatske vlasti jer putuje “ pod komandom Emirata, koji prate svaki njegov pokret“.

Posljedice čistki

Od pokušaja puča Emirati pokušavaju da poprave odnose sa Turskom.

Uhapsili su dvojicu turskih generala na aerodromu u Dubaiju zbog sumnje da su povezani sa pokušajem puča.

Mehmet Cahit Bakir, general Afganistansko-turske radne grupe i Senar Topuc, brigadni general Komande za treniranje, savjetovanje i asistenciju u Kabulu, vraćeni su u Ankaru.

Emirati se još više boje posljedica čistki koje Erdogan trenutno provodi u Turskoj.

“Sada osjećaju da je Erdogan u punoj  snazi. Ne vole ga lično i za njega smatraju da je čovjek koji traži osvetu. Kada Erdogan završi sa čistkom, misle da će se okrenuti protiv onih koji su podržavali pokušaj puča izvana“, kazao je informirani izvor Middle East Eyeu.

Do sada je uhapšeno 126 generala za koje se sumnja da su povezani sa pokušajem puča. To je jedna trećina generala u Turskim oružanim snagama.

Otkrića o Dahlanovim razgovorima sa sa palestinskim biznismenom u SAD-u prije puča će povećati pritisak na Washington da razmisli o izručenju Gulena.

Turki ministri vanjskih poslova i pravde će otputovati u SAD da traže izručenje Gulena, ali da bi njihov pokušaj uspio moraju predstaviti dokaze.

Gulen bi se u svakom slučaju mogao braniti činjenicom da su optužbe političke prirode i da mu se u Turskoj ne može garantirati fer suđenje.

Izvor: Middle East Eye