Obećana pomoć napuštenim bh. radnicima u Njemačkoj

Radnici su zamalo završili na ulici, no Gradska uprava Wolfratshausena im je priskočila u pomoć (Wikipedia)

Drama bosanskohercegovačkih radnika u njemačkom gradu Wolfratshausenu, koje je slovenski poslodavac napustio neisplativši im zarađene plaće, mogla bi biti okončana tokom ove sedmice.

Kako je za Al Jazeeru izjavio Klaus Heilinglechner, gradonačelnik tog bavarskog grada na jugu Njemačke, dogovoreno je da dvije njemačke firme isplate dugovanja koja potražuje 28 radnika iz Bosne i Hercegovine.

“Ostvarili smo kontakte sa dvije kompanije, jedna je iz našeg grada Wolfratshausena a druga iz Minhena i one bi trebale tokom ove sedmice pomoći isplatu plaća. No, najveći problem nam predstavlja vlasnik firme koja je dovela ove radnike, a koji je napustio Njemačku”, kazao je Heiliglechner u telefonskom razgovoru.

Riječ je o firmi Kaltgrad, čiji je vlasnik, kako navode bh. mediji, državljanin Slovenije bosanskog porijekla Elvis Kaltak.

Gladni i bez novca

Heilinglechner je kazao kako je vlasnik Kaltgrada napustio radnike u februaru, neisplativši im plaće niti plativši rentu od početka godine za kuće u kojima su se nalazili.

Tako su radnici zamalo završili na ulici, no Gradska uprava Wolfratshausena im je priskočila u pomoć.

“Radnici su bili gladni, bez novca, a vlasnici kuća su ih htjeli izbaciti jer im renta nije bila plaćena. Pomogli smo im, osigurali smještaj, hranu i piće, a i dalje se brinemo o njima”, istakao je Heiliglechner.

Kako navode lokalni mediji, za plaće radnika je sada odgovorna njemačka firma Leitner iz grada u kojim se nalaze, a koja je i angažirala Kaltgrad.

Prema izvještaju bavarske televizije BR, u Leitneru su iskazali spremnost da potraže rješenje za problem.

Ekseri kao vješalice

Novinarka Sueddeutsche Zeitunga jučer je posjetila bh. radnike u Wolfratshausenu. Goli zidovi, ekseri na kojima se suši donji veš, vrata koja također na mjestu drže ekseri, kreveti za spavanje čine sobe u kojima nema polica niti vitrina – samo ekseri na kojima visi odjeća.

Tri mjeseca 14 radnika živi u toj kući.

Došli su u Njemačku jer nisu imali posla u svojoj domovini, govori mladi Bosanac koji se nije predstavio. Radili su po deset sati dnevno, subotom do podneva. Autobus je dolazio po njih pred ovu i drugu kuću, gdje je još osam radnika.

Za mnoge od njih, ova procedura nije nova. Jedan od njih kaže kako je na njemačkim gradilištima proveo tri godine, no ovo im se nikada ranije nije desilo.

Slovenski poslodavac je nestao 13. marta i ništa im nije platio za rad. Duguje im između 3.000 i 5.500 eura po osobi.

Izvor: Al Jazeera i agencije