Običaji prema kojima će biti ukopan Mandela

Vojni avion sa posmrtnim ostacima preminulog bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele sletio je pokrajinu East Cape, gdje će sutra biti sahranjen.

Kovčeg sa Mandelinim tijelom bit će prebačen do grada Mthatha, odakle će biti trasportiran, uz posmrtnu povorku, do njegovog rodnog sela Qunu, gdje će legendarni borac protiv aparthejda biti pokopan, prenosi AFP.

Vo će biti zaklan, pokojnik umotan u leopardovu kožu, a stariji član porodice obratit će se duši preminulog – državna sahrana bivšem predsjedniku Južne Afrike Nelsonu Mandeli sutra će obuhvatiti i ove rituale iz tradicije plemena Xhosa, kome Mandelin Thembu klan pripada.

Noć u kući

Sahrana u selu Qunu  na sjeveroistoku zemlje, gdje je Mandela proveo djetinjstvo, bit će mješavina tradicionalnih rituala, kršćanskih elemenata i onih koji odlikuju sahranu uz državne počasti, prenosi AP.

Većina od oko sedam miliona pripadnika plemena Xhosa živi na sjeveroistoku države u proviniciji East Cape, a njihova kultura priznaje postojanje duša predaka.

Prema tradiciji nazvanoj Teta, stariji član porodice dužan je da ostane uz Mandelino tijelo i objasni duši preminulog šta se dešava.

“Kada tijelo leži tamo, duša je još živa”, rekao je Wasley Mabuza, predsjedavajući Komisije za promociju i zaštitu prava kulturnih, vjerskih i lingvističkih zajednica Južne Afrike.

Prema običajima, tijelo preminulog mora jednu noć da ostane u porodičnoj kući prije sahrane.

U nedjelju, član porodice će mu se obratiti riječima: “Madiba, sada te sahranjujemo”, rekla je Nokuzola Mndende, direktorica Instituta za tradicionalne religije Ikamagu.

Preminuli mora da bude umotan u specijalnu tkaninu, a za osobe visokog ranga poput Mandele, koji je sin vođe klana, tijelo ili kovčeg će biti umotan u leopardovu kožu.

“Ali zbog toga što je Mandela, također, bivši državnik, možda će biti i zastava Južne Afrike”, rekla je Mndende.

“Ovo je ritual koji pokazuje duboko poštovanje prema preminulom”, dodao je Wasley Mabuza.

Ceremonije nakon sahrane

Prema tradiciji Xhosa plemena, na dan sahrane kolje se vo. Pošto se životinja zakolje i skuha, podijeli se ožalošćenim kao obrok, obično ispred porodične kuće.

Godinu dana poslije sahrane još jedan vo će biti zaklan i porodica će ga pojesti, čime se označava kraj perioda žalosti, a ovaj običaj naziva se Ukuzila.

Otprilike poslije još godinu dana, bit će održana radosna ceremonija kojom se preminuli poziva i koji će od tad paziti na porodicu i njenu djecu, kao dobronamjerni predak, a ovaj ritual naziva se Ukubuyisa, objasnila je Mndende.

Trodnevno opraštanje stanovništva sa bivšim liderom završeno je jučer, a prema podacima južnoafričkih vlasti, u mimohodu se od Mandele oprostilo oko 100.000 stanovnika Južne Afrike.

Očekuje se da će sahrani sutra prisustvovati oko 4.000 ljudi, u selu u kojem je Mandela odrastao i živio nakon napuštanja politike, gdje je sahranjeno i njegovih troje djece.

Nelson Mandela preminuo je 5. decembra u 96. godini.

Izvor: Agencije