Obilježena 25. godišnjica Olimpijskog komiteta BiH

Bosna i Hercegovina još uvijek čeka prvu olimpijsku medalju

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je svečanom akademijom u utorak navečer u Olimpijskom muzeju u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” – Zetra, obilježio 25 godina postojanja.

Krovna sportska organizacija Bosne i Hercegovine osnovana je 4. juna 1992. godine, prenosi Fena.

Pridruženi član Međunarodnog olimpijskog komiteta Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je postao 23. jula iste godine, a u punopravno članstvo primljen je 24. septembra 1993. godine.

Sportisti osvojili 35 medalja

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić je kazao da je prvi nastup bh. sportista na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine predstavljao “veliku pobjedu ljudi koji su u teškim vremenima sačuvali olimpijsko naslijeđe i ostali odani sportu i Olimpijskoj povelji”.

“Druga velika pobjeda ostavarena je u miru 1999. godine, potpisivanjem deklaracije u Lozani, kojom je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine označen kao krovna sportska organozacija u Bosni i Hercegovini. Na Olimpijadi u Sydneyu 2000. godine prvi put imali smo jedinstvni olimpijski tim, sastavljen od sportaša sa cijele teritorije Bosne i Hercegovine. Porces ujedinjavanja sporta u Bosni i Hercegovini na principima Olimpijske povelje, pod poroviteljstvom MOK-a, okonačan je krajem 2002. godine”, rekao je Kvesić.

On je podsjetio da je na dosadašnjih sedam ljetnih olimpijskih igara ukupno nastupilo 59 bh. olimpijaca.

Sumirajući rezultate na svim takmičenjima pod okriljem MOK-a, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine je naveo da su bh. sportisti ukupno osvojili 35 medalja, od kojih pet zlatnih, devet srebrenih i 21 bronzanu.

Dostignuća i priče u proteklih 25 godina

“I pored velikih rezultata, Bosna i Hercegovina još uvijek čeka prvu olimpijsku medalju. Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine čini sve što je u njegovoj moći da se do nje što prije dođe, uz razumijevanje, ali često i bez razumijevanja resornih minstarstava. U ovakvim uvjetima, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine se opredijelio da spotaši budu osnovni prioritet Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, što se ogleda kroz osiguranje višegodišnjih olimpijskih stipendija, finansiranja finalnih priprema, kampova, projekata podrške obrazovanja i edukacije trenera”,  kazao je Kvesić.  

U okviru obilježavanja i proslave četvrt vijeka Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine promovirana je knjiga Olimpijski spomenar autora Branka Tomića, nakadašnjeg novinara i urednika sarajevskog Oslobođenja, koji danas živi u Švedskoj.

Ovo obimno djelo, koju je izdao Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, sublimiralo je sva sportska i olimpijska dostignuća i priče u proteklih 25 godina.

Potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo, u ulozi promotora, kazao je da monografija ima izuzetno značenje za sport u Bosni i Hercegovini.

‘Porekrasan dar bh. sportu’

“Branko Tomić nam je donio porekrasan dar – Bosni i Hercegovini, sportu Bosne i Hercegovine i Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, za njegovih 25 godina. Ono što fascinira je da je autor u ovoj knjizi sakupio sve bisere i dragulje koji su potekli iz ove zemlje i time potvrdio da je Bosna i Hercegovina u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti neprasušno vrelo kvalitenih ljudi, koji se u sportskom smislu mogu takmičiti i osvajati medalje na najvišem nivou. Ono što će biti fascinantno za budućnost, to je da će ova klnjiga putovati kontinentima, državama, ići iz ruke u ruku svih onih čija su braća, očevi, roditelji, djedovi osvjedočeni u ovoj knjizi. Knjiga promiče olimpizam, olimpijske vrijednosti i, iznad svega, promovira ljude Bosne i Hercegovine”, rekao je Rađo.

Svačanoj akademiji prisustvovao je predsjednik Evopskog olimpijskog komiteta, Slovenac Janez Kocijačič.

Izvor: Agencije