Objavljen snimak policijske akcije u Kumanovu

Izvor: Makedonska policija

Makedonska policija objavila je snimak akcije u Kumanovu, u kojoj je neutralizirana grupa naoružanih napadača. 

Na snimku se vide pripadnici policije u akciji, ulične borbe, kao i zarobljavanje nekolicine napadača. Vide se i mjesta najžešćih sukoba sa napadačima i zaplijenjeno oružje.

Odšteta porodicama i građanima

Vlada Makedonije ranije je donijela odluku o dodjeli odštete porodicama poginulih policajaca, kao i povrijeđenim pripadnicima policije, te građanima čije su kuće oštećene u okršaju policije i oružane grupe u Kumanovu.

Vlada je odlučila porodicama poginulih policajaca dodijeliti po 70.000 eura.

Porodica najteže povrijeđenog policajca dobit će 40.000 eura, četiri policajca sa teškim povredama dobit će po 35.000 eura, 19 policajaca 25.000 eura, a 13 policajaca 15.000 eura.

Pripadnicima helikopterske jedinice bit će dodijeljena nagrada po 10.000 eura, a pripadnicima posebne jedinice po 5.000 eura.

Ljekari i drugi zaposleni u bolnicama dobit će nagrade u iznosu od jedne mjesečne plate.

Građani Kumanova čije su kuće oštećene bit će obeštećeni 100 posto, dok im je u međuvremenu osiguran smještaj.

Vlada je saopćila da će ekipe izaći na teren u roku od sedam dana i napraviti procjenu štete u naselju u Kumanovu.

Završena operacija 

Makedonska policija objavila je prethodno kako je završila operaciju pokrenutu dan ranije protiv naoružane grupe, u kojoj su u Kumanovu, nedaleko od granice s Kosovom, poginule 22 osobe, prenose agencije.

“Operacija je završena. Neutralizirana je naoružana grupa. Područje je pod kontrolom policije”, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski.

Makedonska vlada potvrdila je kako je osam policajaca i 14 pripadnika oružane grupe ubijeno u sukobima u predgrađu Kumanova, u kojem pretežno žive pripadnici albanske manjine.

Nakon krvavih borbi u subotu, u nedjelju se intenzitet sukoba u Kumanovu smanjio i u poslijepodnevnim satima čula se samo sporadična pucnjava.

“Osam policajaca je ubijeno, a 37 ranjeno”, rekao je glasnogovornik Kotevski, dodajući da nema dojava o civilnim žrtvama.

“S druge strane, 14 tijela u odorama pronađeno je na mjestu sukoba. Napadači su pripadnici terorističke skupine od tridesetak osoba, vjerojatno albanske nacionalnosti, državljana Makedonije, Kosova i Albanije”, dodao je Kotevski.

Izvor: Al Jazeera i agencije