Objavljen snimak smrtonosnog napada na Kim Jong-nama

Televizije u Japanu emitirale su snimak nadzornih kamera koji, navodno, prikazuje trenutak smrtonosnog napada na polubrata lidera Sjeverne Koreje u Maleziji. 

Video snimljen na aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara, navodno, prikazuje kako je žena u bijeloj majici prišla iza leđa čovjeku za koga se vjeruje da je Kim Jong-nam, okrenula mu glavu i poprskala ga supstancom za koju se pretpostavlja da je otrovna.

Nakon toga može se vidjeti kako čovjek prilazi uposlenicima osiguranja na aerodromu i traži pomoć. 

Malezijska policija uhapsila je četiri osumnjičene osobe – dvije žene (jednu iz Vijetnama, a drugu iz Indonezije), te dva muškarca (iz Malezije i Sjeverne Koreje), a još traje potraga za četiri državljana Sjeverne Koreje koji su pobjegli iz Malezije na dan napada.

Malezija je opozvala svog ambasadora u Sjevernoj Koreji te pozvala na razgovor sjevernokorejskog ambasadora Kang Chola nakon njegovih optužbi da je ta država “u dosluhu s neprijateljskim snagama” u procesu istrage ubistva Kim Jong-nama, polubrata lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una.

Prema Kangovim riječima, moguće je da Malezija pokušava “prikriti nešto”. Smatra i da je obdukcija Kim Jong-nama provedena “jednostrano i bez sjevernokorejskog prisustva”.

Diplomatski sukob između dvije države izbio je kad je malezijska policija odbacila zahtjeve sjevernokorejskih diplomata da preda tijelo Kim Jong-nama, za koga se sumnja da je otrovan na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru, podsjeća AFP.

Južnokorejski premijer Hwang Kyo-ahn rekao je kako je “gotovo sigurno” da Sjeverna Koreja stoji iza ubistva Kim Jong-nama, najstarijeg sina pokojnog sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila.

Kim Jong-nam, koji je živio u Makau, javno je govorio protiv svoje porodice, koja godinama vlada izoliranom državom s nuklearnim potencijalima, prenose agencije.

Izvor: Agencije