Objavljen video ispitivanja Ahed Tamimi u izraelskom zatvoru

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman pozdravio je odluku suda o zadržavanju Ahed Tamimi u zatvoru (EPA)

Video koji prikazuje dio sesije na kojoj izraelski istražitelji ispituju palestinsku tinejdžericu, aktivisticu Ahed Tamimi, objavljen je u ponedjeljak na pres-konferenciji u Ramallahu i prikazuje izraelske taktike ispitivanja 16-godišnjakinje. 

Snimak se sastoji od dijela ispitivanja, koje je trajalo više od dva sata u zatvoru Shaar Binyamin na okupiranoj Zapadnoj obali, 26. decembra. Video je objavila palestinska grupa za ljudska prava Al-Haq. 

Ispitivači su koristili verbalne prijetnje i tehnike zastrašivanja kako bi naveli Tamimi da sarađuje s izraelskim vlastima. 

Na snimku se može vidjeti kako istražitelji komentarišu Ahedinu svijetlu kožu. “Moja mala sestra je plava i njene oči su kao tvoje”, govori jedan od njih te pita Tamimi postane li i njena koža crvena kad ode na plažu.

Ove taktike koriste se kako bi “prisilili Ahed da komunicira s isljednicima”, rekao je novinarima njen otac Bassem Tamimi. Također su namjerno pogrešno izgovorili ime njene majke Nariman kako bi progovorila. Kroz ispitivanje, Ahed odgovara jedino riječima “Biram da se branim šutnjom”. 

Istražitelji joj onda prijete da će uhapsiti njene prijatelje i članove porodice ako ne progovori, navodeći imena njenih rođaka u Nabi Salehu. 

“Uhapsit ćemo sve u videu”, kaže jedan od isljednika. 

“Ne želim dovoditi ovu djecu ovdje. Ako kažeš nešto, možda nećemo morati to uraditi”, dodaje. 

Najmanje jedan njen rođak, čije su ime naveli istražitelji, Osama Tamimi (22), uhapšen je gotovo dva mjeseca nakon što je njegovo ime spomenuto s imenima drugih mladih stanovnika sela. 

Najmanje 20 drugih stanovnika, većinom maloljetnici, također su uhapšeni u selu otkad je zatvorena Ahed. 

Njena majka Nariman, koja je uhapšena nekoliko sati nakon Ahed u trenutku kad je otišla provjeriti gdje je, također je u fokusu ispitivanja. 

Jedan od istražitelja u videu kaže: “Rekao sam joj isto što i tebi. Ti si majka. Trebala bi biti sa svojim suprugom i svojoj djecom kući.”

Ahed je privedena u decembru zbog snimka koji je postao viralan, a prikazuje kako ona udara izraelske vojnike ispred njenog doma u selu Nabi Saleh. Kratko prije incidenta Tamimi je saznala da je njen rođak u komi nakon što su ga gumenim metkom upucali u lice.

Tinejdžerica je napunila 17 godina u izraelskom zatvoru HaSharon, gdje je zatvorena s majkom. Prošlog mjeseca osuđena je na osam mjeseci zatvora.

Ispitivanje nakon 40 sati nespavanja

Zbog toga što je Tamimi maloljetna, izraelske vlasti moraju njenim advokatima dati snimak dijela ispitivanja, rekao je Bassem Tamimi, koji je bio na pres-konferenciji. 

Dawoud Yusef iz grupe za prava palestinskih zatvorenika Addameer rekao je za Al Jazeeru da je video “udžbenički primjer ispitivačkih taktika koje se koriste nad palestinskom djecom, protiv kojih se vodi postupak na građanskim i vojnim sudovima”.

Ovo uključuje verbalne prijetnje djeci i njihovim rođacima, višesatna ispitivanja, često do dugo u noć, te djeca ostaju bez sna.

U slučaju Tamimi, tokom prvih deset dana ispitivanja, ona je držana u izolaciji i nekoliko puta prebačena je iz jednog u drugi izraelski zatvor, što može izazvati iscrpljenost i stres. 

Kako je rekao njen otac, ona je tokom prebacivanja u zatvor bila s izraelskim kriminalcima, koji su joj prijetili. 

U jednom trenutku Tamimi su ispitivali nakon što nije spavala 40 sati. Sesije ispitivanja trajale su i do 12 sati, rekao je njen otac. 

“Namjera ovih tehnika jest slomiti sposobnost djeteta da se odupire ispitivačima i pruži im željeno priznanje informacija”, rekao je Yusef. 

Većina palestinske djece nakon ispitivanja potpiše priznanje, često napisano na hebrejskom jeziku, koji mnogi Palestinci ne razumiju, rekao je Yusef za Al Jazeeru. 

Te taktike mogu ostaviti dugoročne posljedice na djecu. Addameer je zabilježio slučajeve gdje “djeca nisu mogla spavati kod svoje kuće zbog straha da će ih opet uhapsiti niti su se mogla fokusirati u školi i bila su anksiozna”, objasnio je Yusef. 

Tamimi je odbila govoriti tokom sesija ispitivanja. 

Izvor: Al Jazeera