Objavljene grupe pred žrijeb Eurobasketa

Branitelji naslova prvaka Evrope, košarkaši Španije, jedni su od četiri nositelja (AFP)

Evropski košarkaški savez FIBA Evrope objavio je jakosne grupe za žrijeb Evropskog prvenstva košarkaša 2013. godine u Sloveniji, a koji će biti održan 18. novembra u Postojnskoj jami.

Hrvatska i Crna Gora su, zahvaljujući stopostotnom učinku u kvalifikacijama, uvrštene u treću grupu u kojoj su i preostale dvije reprezentacije koje su u kvalifikacijama ovoga ljeta ostale neporažene – Italija i Njemačka.

Za nositelje su postavljene reprezentacije koje su na prošlom Eurobasketu u Litvaniji 2011. stigle do polufinala. To su prvak Španija, finalista Francuska, osvajač bronzane medalje Rusija, te četvrtoplasirana Makedonija.

U drugoj su grupi peta i šesta reprezentacija s kontinentalnog prvenstva od prije dvije godine, Litvanija i Grčka, domaćin narednog Eurobasketa 2013. Slovenija, te domaćin ovogodišnjih Olimpijskih igara Velika Britanija.

Reprezentacije u preostale tri jakosne grupe poredane su po učinku u kvalifikacijama, pa je tako selekcija Bosne i Hercegovine u četvrtoj, dok je Srbija u šestoj.

Ovakav način razvrstavanja reprezentacija žrijeb će učiniti vrlo neizvjesnim, tako da se može desiti da pet regionalnih selekcija bude u grupi.

Eurobasket košarkaša u Sloveniji igrat će se od četvrtog do 22. septembra sljedeće godine.

JAKOSNE GRUPE ZA EUROBASKET:

1. Španija, Francuska, Rusija, Makedonija

2. Litvanija, Grčka, Slovenija, Velika Britanija

3. Italija, Hrvatska, Njemačka, Crna Gora

4. Finska, Poljska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina

5. Gruzija, Belgija, Latvija, Turska

6. Češka, Srbija, Izrael, Švedska

Izvor: Agencije