Objavljeni Bin Ladenovi dokumenti

Sjedinjene Američke Države objavile su dokumente za koje se tvrdi da su zaplijenjeni u kompleksu u kojem je 2011. godine ubijen Osama Bin Laden. Dokumenti pružaju uvid u djelovanje Al-Kaide i Bin Ladenova uvjerenja.

Objavljeni dokumenti daju sliku o vođi koji je posljednje dane proveo ignorisan i u izolaciji.

On je od svojih sljedbenika tražio da se ne okupljaju u velikom broju zbog napada bespilotnim letjelicama i da ne koriste email za osjetljive poruke. Pozivao ih je da se fokusiraju na napade na američkom tlu i američke interese u inostranstvu.

Također, savjetovao ih je da ne vrše napade u regiji, posebno ne u Jemenu. Ipak, neki članovi grupe kasnije su zagovarali takozvane pojedinačne napade na Bliskom Istoku i u drugim oblastima.

Još ranije bilo je jasnih znakova podjele unutar Al-Kaide, što pokazuje pismo Bin Ladenovih pristalica u Iraku.

“Ako ste još u mogućnosti, ovo je vaša posljednja šansa da spriječite propast džihada u Iraku, za koji su većinom odgovorni vaši sljedbenici”, navedeno je u jednom od dokumenata.

Unutrašnji sukobi za koje pojedinci tvrde da su doveli do formiranja grupe Islamska država Irak i Levant.

Pisma privatne prirode

Bivši analitičar CIA-e, kaže da je Bin Laden vjerovao kako je ključ uspjeha Al-Kaide protjerivanje SAD-a iz muslimanskih država.

“Smatrao je da je ključ njihovog opstanka podrška iz Sjedinjenih Američkih Država i zbog toga su morali napasti SAD, potkopati povjerenje američkog naroda i navesti ga da natjera svoju vladu da se povuče iz tih područja. Time bi ispunili svoje ciljeve”, kazao je Bob Grenier, bivši službenik CIA-e.

Dokumenti otkrivaju i kakav je bio kao suprug i otac. Sa četiri supruge i 20 djece, imao je mnogo porodičnih briga.

“Mnogo mi nedostajete”, pisao je jednoj kćerki. Od svojih kćerki tražio je da se udaju za “dobre ljude”.

Ovi dokumenti su, navodno, tek djelić onoga što je zaplijenjeno u Pakistanu. Oni pružaju rijedak uvid u život osobe koja je je u jednom trenutku bila najtraženija na svijetu.

Izvor: Al Jazeera