Objavljeni novi mailovi Hillary Clinton

State Department je zasad objavio više od 45.000 strana e-mailova s njenog naloga (EPA)

Američki State Department objavio je više od hiljadu strana elektronske pošte bivše državne sekretarke Hillary Clinton, od čega je jedna osmina povjerljiva.

Mada među objavljenom poštom ima i povjerljive prepiske, većinom je to nižeg nivoa tajnosti, a nijedan e-mail nije označen kao najviša državna tajna.

State Department je zasad objavio više od 45.000 strana e-mailova s privatnog naloga koji je Clinton koristila dok je bila državna sekretarka.

Kandidatkinja za predsjedničku nominaciju demokrata Hillary Clinton je pod pritiskom zbog e-mailova, pošto je van običaja koristila privatni nalog i servere za prepisku dok je bila na čelu američke diplomatije.

Planirano je da se objavljivanje elektronskih poruka bivše državne sekretarke završi 29. februara, dan uoči važnog dana u stranačkom glasanju za predsjedničke nominacije.

Prošlog mjeseca, spriječeno je objavljivanje 22 e-maila pošto su sadržali materijal koji je označen kao najviša državna tajna. FBI također ispituje sigurnost privatnog servera koji je koristila dok je bila na položaju.

‘Loše političke odluke’

Ova objava uslijedila je tri dana nakon što je osnivač Wikileaksa Julijan Assange oštro kritizirao bivšu američku državnu sekretarku.

Assange je napisao na Twitteru da će oni koji glasaju za Clinton na izborima, glasati za “beskrajni glupi rat” koji podstiče širenje terorizma.

Napominjući da ima “godine iskustva sa Hillary Clinton i da je pročitao hiljade njenih diplomatskih telegrama”, osnivač Wikileaksa je posebno ukazao na njene “loše političke odluke” koje su, kako kaže, “direktno doprinijele” usponu grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Assange smatra i da Clinton nije ništa naučila iz vlastitih grešaka, zbog čega je riješila ponoviti “libijsku katastrofu”.

Izvor: Agencije