Obje Koreje saglasne o nastavku pregovora

U delegaciji iz Pjongjanga je bio Hwang Pyong-so koji se smatra drugim čovjekom u Sjevernoj Koreji (EPA)

Visoki zvaničnici Sjeverne i Južne Koreje dogovorili su se danas, prilikom izuzetno rijetkog susreta dvije strane na tom nivou, da nastave dijalog na visokom nivou, koji je prethodno bio suspendiran sedam mjeseci, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Dogovor je postignut tokom iznenadne posjete Južnoj Koreji trojice sjevernokorejskih zvaničnika, od kojih su dvojica bliski saradnici sjevernokorejskoj lidera Kim Jong-una, prenio je AFP.

U sjevernokorejskoj delegaciji bili su potpredsjednik Komisije za nacionalnu odbranu Hwang Pyong-so, koji se smatra drugim čovjekom u Sjevernoj Koreji, kao i Choe Ryong-hae i Kim Yang-gon, prenosi Tanjug.

Specijal

Sjevernokorejska delegacija došla je u Seul, navodno povodom ceremonije zatvaranja Azijskih igara i odmah po slijetanju otišla je na razgovore, koji su trajali više od sat vremena.

Predsjednički savjetnik

Sagovornici su potom otišli na ručak, kojem je prisustvovao i savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednice Južne Koreje Park Geun-hye.

“Dvije strane su se složile da razgovaraju o detaljima nastavka kontakta na visokom nivou”, navedeno je u saopćenju južnokorejskog Ministarstva.

Sjevernokorejska strana jeizrazila želju da dijalog bude nastavljen krajem oktobra ili početkom novembra.

Ministarstvo je saopćilo i da je južnokorejska predsjednica Park Geun-hye izrazila želju da se danas sastane sa sjevernokorejskim delegatima, ali da zbog njihove pretrpane satnice tokom kratkog boravka nije bilo vremena da posjete i predsjedničku palatu.

Francuska agencija je ocijenila da današnji razgovori daju nade da će doći do napretka u odnosima dvije Koreja.

Vlada u Seulu saopćila je da je tek u petak obavještena o dolasku delegacije sjevernog susjeda.

Seul je u više navrata pozivao Sjever da nastave razgovore, ali Pjongjang je dosad odbacivao taj prijedlog, nezadovoljan zbog nedavnih zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi.

Susret porodica

Prethodni razgovori na visokom nivou održani su u februaru u Seulu, a rezultat je bila odluka Sjevera da bude domaćin jednog od rijetkih susreta porodica razdvojenih tokom rata 1950-1953. godine.

Profesor Yang Mo-jin sa Univerziteta sa sjevernokorejske studije u Seulu istakao je da su i Hwang i Choe bliski saradnici Kim Jong-una.

“Ovo je nešto sasvim bez presedana za Sjevernu Koreju da pošalje dvojicu liderovih ljudi od najvećeg povjerenja u Seul”, rekao je Yang i iznio pretpostavku da su oni možda domaćinu prenijelo poruku Kima.

On je dodao da Sjeverna Koreja tom posjetom želi da pokaže svijetu da čini napore da popravi odnose sa svojim susjedom.

Dvije Koreje su, tehnički, i dalje u ratu pošto po okončanju sukoba nisu potpisale mirovni sporazum.

Izvor: Agencije