Oblak iznenađenja nadvija Kup nacija

Gana je u grupi B pokazala kako ima veliki potencijal, no ova mlada reprezentacija još nije imala pravi test (AFP)

Nogometna reprezentacija Obale Slonovače postala je prvi favorit Afričkog kupa nacija koji je ušao u eliminatornu fazu, no kada se u razmatranje uzmu završnice prethodnih prvenstava Afrike onda je jasno kako uvijek treba biti spreman na iznenađenja.

Nakon 12 dana utakmica grupne faze na turniru u Južnoj Africi, polovina od 16 timova koji su stigli na takmičenje je eliminirana uključujući i Zambiju koja je branila naslov najboljeg, te je nastavljena tradicija nepredvidivosti na Kupu nacija.

Nastavak takmičenja za autsajdere sa Zelenortskih otoka, jedne od najmanjih država afričkog kontinenta, je nova epizoda bajke, a u četvrtfinale na uštrb velikana plasirali su se Burkina Faso i Togo.

Nogometaši Burkine Faso su nastavak takmičenja izborili osvojivši prvo mjesto u grupi C ispred Nigerije i Zambije, dok su Togoanci zaboravili pripreme ispunjene svađanjem oko novca i napravili historijski iskorak plasmanom u eliminatornu fazu.

Četvrtfinale Kupa nacija

Subota, 2. februar

Gana – Zelenorski otoci

Južna Afrika – Mali

Nedjelja, 3. februar

Obala Slonovače – Nigerija

Burkina Faso – Togo

Ovi uspjesi su „ukrali“ djelić pažnje sa pohoda Obale Slonovače da napokon iskoristi potencijal koji posjeduje „zlatna generacija“, kako je ovaj tim „Slonova“ često nazivan i postane, nakon 21 godine čekanja, prvak Afrike.

Inferiornije ekipe

Velika očekivanja na ranijim izdanjima ovog takmičenja su bili prevelik teret za ovu reprezentaciju, ali su tada imali i protivnike slične kvalitete. Ove godine su ostale reprezentacije ipak inferiornije u odnosu na Didiera Drogbu i njegove saigrače.

Snaga napada „Slonova“, odlična saradnja na sredini terena i veoma talentirani pojedinci – sve su razlozi zbog čega je teško neuspjeti.

Sama činjenica da je selektor Sabri Lamouchi mogao ostaviti Drogbu na klupi je potvrda snage ovog tima.

Gana je u grupi B pokazala kako ima veliki potencijal, no ova mlada reprezentacija još nije imala pravi test. Na rasporedu u subotu, Ganci igraju upravo protiv Zelenortskih otoka, a za eventualnog protivnika za plaman u finale, ukoliko trijumfuju ovog vikenda, imat će boljeg iz duela Burkina Faso – Togo.

I Nigerija radi na stvaranju tima i morat će se potruditi da izbori nastavak. Selektor Stephen Keshi je uoči takmičenja u Južnoj Africi upozorio kako je njegov tim daleko od „stanja gotovog proizvoda“, no uprkos tome je na udaru nigerijskih medija jer je tek nakon dva kasna penala savladana Etiopija i izboren plasman u četvrfinale.

Upravo će Nigerija biti naredni protivnik Obale Slonovače, a ovaj duel je na rasporedu u nedjelju u Rustenburgu.

Povećanje interesa

Što se tiče domaće reprezentacije, ljubitelji nogometa u Južnoj Africi su odahnuli tek na kraju grupne faze kada su izjednačili u duelu grupe A protiv Maroka i izbjegli sramotu rane eliminacije.

„Iskreno rečeno, bili smo pod velikim pritiskom i bila bi tragedija da se nismo plasirali među osam najboljih“, izjavio je selektor „Bafana Bafane“ Gordon Igesund ove sedmice.

Južnoafrički plasman u četvrtfinale, gdje će u subotu igrati protiv Malija, barem je osigurao povećanje interesa za takmičenje.

U ovoj državi, kao i na ranijim izdanjima Kupa nacija, vlada mali interes i posjećeni su samo dueli domaće reprezentacije.

Izvor: Agencije