‘Oblik vode’ osvojio Oscara za najbolji film

'Oblik vode' Del Toru je već donio Zlatnog lava u Veneciji i Zlatni globus za najbolju režiju, te nagrade društava holivudskih reditelja i producenata (EPA)

Film Guillerma del Tora Oblik vode proglašen je najboljim filmom 90. dodjele nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i nauke.

Fantastična drama o nijemoj čistačici zaposlenoj u laboratoriji koja se zaljubi u neobično riječno biće osvojio je ukupno četiri Oscara – uz onaj za najbolji film i najbolju režiju, prestižnu nagradu film je osvojio i nagrade za scenografiju i originalnu muziku.

Ovaj film imao je najveći broj nominacija za Oscara, ukupno 13, javlja agencija Hina.

Smješten u šezdesete godine prošlog vijeka, taj dijelom naučno-fantastični, a dijelom ljubavni film Del Toru već je donio Zlatnog lava u Veneciji i Zlatni globus za najbolju režiju, kao i nagrade društava holivudskih reditelja i producenata.

“Dok sam bio mali i živio u Meksiku, bio sam veliki obožavatelj stranih filmova, poput ET-a, a prije nekoliko sedmica Steven Spielberg je rekao: ‘Ako se nađete ovdje, ako se nađete na pozornici, sjetite se da ste dio ovoga nasljeđa, da ste dio svijeta reditelja i budite ponosni na to.’ I ja sam ponosan, jako sam ponosan”, rekao je Del Toro primajući zlatni kipić na pozornici Dolby Theatrea, gdje su dodijeljene nagrade.

Poruka filma

Živimo u doba, dodao je, “kada vam ponavljaju da se morati bojati drugoga, da su drugi vaši neprijatelji i da to uzrokuje vaše probleme; naprotiv, drugi je rješenje vaših problema, drugi je ono što ostaje, on pokazuje put”. Film poručuje “prigrli drugoga”, rekao je reditelj, kako prenosi AFP.

Uz Oblik vode, u kategoriji najboljega filma bili su nominirani i Skrivena ljubav, Prijelomni čas, Dunkirk, Bježi!, Lady Bird, Fantomska nit, Novine i Tri plakata izvan grada.

Prema očekivanjima, Oscare za najbolje glavne uloge osvojili su Gary Oldman za ulogu u Prijelomnom času i Frances McDormand za ulogu u Tri plakata izvan grada.

Najboljim sporednim glumcima proglašeni su Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada) i Allison Janney (Ja, Tonya).

Nagradu za najbolji adaptirani scenarij dobila je Skrivena ljubav, za originalni film Bježi!, a čileanski film Fantastična žena najbolji je film na stranom jeziku.

Ratna drama Christophera Nolana Dunkirk, od osam nominacija, Oscara je osvojila u tri kategorije: za zvuk, montažu zvuka i montažu.

Spisak dobitnika Oscara

Najbolji film: Oblik vode
Glavna muška uloga: Gary Oldman (Prijelomni čas)
Sporedna muška uloga: Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada)
Glavna ženska uloga: Fraces McDormand (Tri plakata izvan grada)
Sporedna ženska uloga: Allison Janney (Ja, Tonya)
Režija: Guillermo del Toro (Oblik vode)
Originalni scenarij: Bježi!
Adaptirani scenarij: Skrivena ljubav
Film na stranom jeziku: Čudesna žena / Una mujer fantastica (Chile)
Fotografija: Blade Runner 2049
Montaža: Dunkirk
Scenografija: Oblik vode
Kostimografija: Fantomska nit
Šminka: Prijelomni čas
Originalna muzika: Oblik vode
Originalna pjesma: Remember Me (Coco i velika tajna)
Zvuk: Dunkirk
Montaža zvuka: Dunkirk
Vizualni efekti: Blade Runner 2049
Animirani film: Coco i velika tajna
Dokumentarni film: Icarus
Kratkometražni dokumentarni film: Heaven Is a Traffic Jam on the 405
Kratkometražni animirani film: Dear Basketball
Kratkometražni igrani film: The Silent

Izvor: Agencije