Obnova Gaze: 100.000 stanovnika još nema dom

Četrdeset šest humanitarnih organizacija objavilo je izvještaj o planiranoj obnovi Gaze. Navode da u osam mjeseci od okončanja napada gotovo ništa nije učinjeno.

Tvrde i da je poslana tek četvrtina od 3,5 milijardi obećanih sredstava te da je 100.000 ljudi i dalje bez krova nad glavom, kao posljedica trećeg i najrazornijeg izraelskog napada u šest godina.

Kuća Salema Ejleha jedna je od 19.000 uništenih koje još nisu obnovljene.

Živi u improvizovanom skloništu u blizini svog nekadašnjeg doma, koji je Izrael prošlog ljeta gotovo sravnio sa zemljom.

Bez osnovnih životnih uvjeta, ovaj 65-godišnjak ne uspijeva se ni ugrijati. U ruševinama traži komade drveta kako bi zapalio vatru.

„Krivim sve strane. Ne mogu kriviti samo jednu. Sve se moraju dogovoriti kako bi obnova počela. Ako to ne učine, mi smo ti koji će ispaštati“, kaže.

‘Koriste nas kao jeftinu robu’

Neki stanovnici Gaze za situaciju krive vlastito vodstvo.

„I Hamas i Fatah nas koriste kao jeftinu robu u trgovini s međunarodnom zajednicom. Zbog toga smo bijesni. Nemamo mnogo opcija. Pozivamo Izrael da nas dokrajči ili da nešto postigne s našom Vladom. Više ne znamo ni šta želimo da se desi“, kaže jedan stanovnik Gaze.

U izvještaju se poziva međunarodna zajednica da hitno izvrši pritisak na Izrael kako bi okončao osmogodišnju blokadu Gaze, da ispuni obećanja o obnovi i nastavi pregovore o trajnom primirju, kako bi se spriječio novi sukob.

Navode i koga smatraju krivcima za trenutnu krizu u Gazi. Pojedini donatori suzdržavaju se od slanja sredstava zbog političkog sukoba između palestinskih vlasti na Zapadnoj obali i Hamasa u Gazi, a u izvještaju se tvrdi da, na taj način, i Izrael i donatori produbljuju politički jaz.

U izvještaju se otkriva i da većina donatora, umjesto da se bori protiv blokade, pronalazi načine da je zaobiđe.

Ukinuti blokadu Gaze

„A ono što nam je zaista potrebno jeste promjena načina na koji međunarodna zajednica tretira blokadu. Moraju postojati posljedice i odgovornost ako ostane na snazi“, kaže Alun McDonald iz organizacije Oxfam.

Organizacije koje su sastavile izvještaj kažu da bi, ako svjetski lideri ne nađu novi pristup rješavanju uzroka pogoršanja humanitarne situacije u Gazi, još jedan rat mogao biti neizbježan.

„Izvještaj ukazuje i na to da bi međunarodna zajednica trebala upotrijebiti Sporazum o zabrani trgovine oružjem i izvršiti pritisak na Izrael da ukine blokadu Gaze. Sporazum obavezuje potpisnice da prekinu slanje oružja zemljama koje bi ga mogle koristiti za napade na civile. Ali pitanje je hoće li međunarodna zajednica reagovati na te preporuke“, izvještava iz Zapadnog Jerusalema Nisreen el-Shamayleh.

Izvor: Al Jazeera