Obnovljeni ekvadorsko-britanski razgovori

Spor nastao nakon što je južnoamerička država odlučila pružiti utočište osnivaču WikiLeaksa Assangeu.

Ricardo Patino, Ekvador, Velika Britanija, Julian Assange, WikiLeaks, SAD
Patino je uvjeren kako će se naći izlaz iz trenutno prilično napete situacije [Reuters]

Ekvador i Velika Britanija obnovili su razgovore oko sudbine osnivača Wikileaksa Juliana Assangea i ekvadorske vlasti optimistične su u pogledu dogovora koji bi spriječio njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

„Uvjeren sam da ćemo naći izlaz. Nadam se, jer će nam raspoloženje u svijetu koje izaziva slučaj Juliana Assangea pomoći u pronalaženju izlaza“, kazao je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino.

Assange se skriva u londonskoj ambasadi Ekvadora više od dva mjeseca, nastojeći tako izbjeći izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje. Taj potez izazvao je međunarodni diplomatski spor koji se sada smiruje.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa dao je azil Assangeu, smatrajući da bi ga nakon toga Švedska mogla izručiti SAD-u zbog objave tajnih američkih diplomatskih dokumenata na internetskoj stranici Wikileaksa, a za što bi mogao dobiti i smrtnu kaznu.

Patino je kazao kako je optimističan oko šansi da se s Britancima postigne kompromis oko zahtjeva Ekvadora da Assange dobije pisane garancije da ga Švedska neće izručiti nekoj trećoj državi.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.