Oglasi

Obnovljeni ekvadorsko-britanski razgovori

Spor nastao nakon što je južnoamerička država odlučila pružiti utočište osnivaču WikiLeaksa Assangeu.
Patino je uvjeren kako će se naći izlaz iz trenutno prilično napete situacijeReuters

Ekvador i Velika Britanija obnovili su razgovore oko sudbine osnivača Wikileaksa Juliana Assangea i ekvadorske vlasti optimistične su u pogledu dogovora koji bi spriječio njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

„Uvjeren sam da ćemo naći izlaz. Nadam se, jer će nam raspoloženje u svijetu koje izaziva slučaj Juliana Assangea pomoći u pronalaženju izlaza“, kazao je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino.

Assange se skriva u londonskoj ambasadi Ekvadora više od dva mjeseca, nastojeći tako izbjeći izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje. Taj potez izazvao je međunarodni diplomatski spor koji se sada smiruje.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa dao je azil Assangeu, smatrajući da bi ga nakon toga Švedska mogla izručiti SAD-u zbog objave tajnih američkih diplomatskih dokumenata na internetskoj stranici Wikileaksa, a za što bi mogao dobiti i smrtnu kaznu.

Patino je kazao kako je optimističan oko šansi da se s Britancima postigne kompromis oko zahtjeva Ekvadora da Assange dobije pisane garancije da ga Švedska neće izručiti nekoj trećoj državi.

Izvor: Agencije