Obnovljiva energija pokretač irske ekonomije

Građani Irske su nezadovoljni dugotrajnom ekonomskom krizom koja je pogodila tu zemlju.

Irska je prisiljena tražititi nove načine kako bi ostvarila ekonomski rast.

Jedno od potencijalnih rješenja jeste proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, koju bi ova država prodavala Velikoj Britaniji, javlja reporter Al Jazeere Laurence Lee.

Snaga vjetroturbina

“Možda izgledaju monotono, ali teško je ne biti impresioniran jednostavnošću i sirovom snagom vjetroturbina. Svako krilo je teško blizu dvije tone, a jedna turbina proizvodi dovoljno struje za 500 domaćinstava. Zahtijevaju minimalno održavanje, a stoka može sretno pasti oko njih”, javlja Lee.

“Ne mora svaki dan biti vjetrovito. Potencijal je veliki i Irska bi mogla 50 posto struje proizvoditi upravo pomoću vjetroturbina”, objašnjava farmer Jack Brett.

Najjači sektor irske ekonomije naprosto je otpuhan, propadanjem bankarskog sektora. Država sada gradi nešto konkretnije.

“Irska je sada u nezavidnoj situaciji – među nazaduženijim je zemljama na svijetu i dugoročan izvor finansiranja joj je itekako potreban. Zato je prodaja struje proizvedene vjetroturbinama očigledno dobra ideja. Jer, šta god da se desi u ovoj zemlji, u Evropi, ili svjetskoj ekonomiji, vjetra ovdje nikad neće zafaliti”, javlja Lee iz južne Irske.

O tome se sve više razmišlja i na sjeveru države, na močvarnom području.

Ljudi se tradicionalno griju pomoću treseta. Ali, planiraju postaviti na stotine turbina koje će ka istoku, kablovima ispod Irskog mora, spojiti sa Britanijom.

Nezaposlenost u ovoj regiji je blizu 20 posto i prilika za nove poslove je itekako dobro došla. Lokalni farmeri bi mogli zarađivati i do 30.000 dolara godišnje postavljanjem samo jedne turbine na njihovu zemlju.

Ekonomski podsticaj

“Energetske kompanije će napraviti komunikacijsku infrastrukturu i osigurati fondove za podsticaj lokalnih zajednica”, kaže političar Eddie Fitzpatrick.

Sve se ovo događa u vremenu kada je zemlja konačno podigla bankarski sektor na noge i usvojila nove mjere za podsticanje rasta, poput ulaganja u turizam.

Iako je sve u početnoj fazi, način na koji bi se državna ekonomija oporavila je veoma jasan.

“Otprilike 18 posto stanovništva je radilo u građevinskom sektoru i to očigledno nije bilo održivo. Počeli smo diverzificirati ekonomiju i nadam se ćemo nešto naučiti iz naših grešaka”, objašnjava ministar energetike Pat Rabbite.

Vjetrofarme bi trebale biti u pogonu do kraja ove decenije. U međuvremenu, situacija ostaje depresivna. Ali, ako ništa, napravljen je plan koji bi trebao zaustaviti iseljavanje Iraca iz njihove zemlje u potrazi za poslom.

Izvor: Al Jazeera