Obraćanje Ivanova, uz burno reagiranje zastupnika

Ivanov je, između ostalog, optužio vladu da ucjenjuje zastupnike najnovijim izmjenama Zakona o amnestiji (Arhiva)

Makedonski predsjednik Ðorge Ivanov održao je svoje posljednje godišnje obraćanje zastupnicima, a njegove poruke izazvale su burno negodovanje zastupnika vladajuće većine okupljene oko SDSM-a.

To se posebno odnosi na njegov poziv da ne podrže Prespanski sporazum, što je, prenijeli su makedonski mediji, stvorilo neprijatnu atmosferu u Sobranju.

Ivanovu na proljeće istječe mandat i više se nema pravo kandidirati.

Obraćanje Ivanova bojkotirali su parlamentarci albanske partije DUI Alija Ahmetija, a zastupnici vladajuće koalicije okupljene oko SDSM-a Zorana Zaeva neprestano su mu dobacivali, pravili buku ili mu uopće nisu poklonili pažnju, prenosi Tanjug.

Posebno burne reakcije parlamentaraca vladajuće većine izazvalo je spominjanje Prespanskog sporazuma, Zakona o jezicima, Sporazuma o dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom, te tzv. “Tiranska platforma”.

“Molim vas, slušajte me, ja vas slušam cijele godine”, reagirao je Ivanov na reakcije zastupnika.

Izmjene Zakona o amnestiji

U jednom trenutku čak je pozvao zastupnike da smire svoje, kako je rekao, lične frustracije, te upozorio da takvim ponašanjem pokazuju nivo kulture i sramote se pred cijelim diplomatskim korom, koji je bio prisutan u Sobranju.

Ivanov je, između ostalog, optužio vladu da ucjenjuje zastupnike najnovijim izmjenama Zakona o amnestiji.

“Moja amnestija bila je pomirenje pomilovanjem i vaše pružanje podrške ustavnim promjenama putem ucjene”, rekao je makedonski predsjednik.

Konstatirao je da je za vrijeme vlade Zaeva Makedonija od države pretvorena u “državu nestajanja”.

“Većina zastupnika u Skupštini ne poštuje javnost. Vi ste potkopali Ustav i zakone. Rizično je imati dom s uništenim temeljima. Republika Makedonija je trajna korist za makedonski narod, a sporazumom s Grčkom to se relativizira”, rekao je Ivanov, koji je odbio potpisati zakon o tom sporazumu, koji su ljetos potpisali Grčka i Makedonija.

Prema njegovim riječima, Prespanski sporazum je kraj postojanja Makedonije, trgovanje, kako je rekao, imenom i jezikom te zemlje.

Rekao je da još ima nadu da zastupnici neće glasati za taj sporazum.

Etnička pripadnost

Govoreći o Zakonu o jeziku, koji je, prema odluci Sobranja, uveo albanski jezik kao drugi zvanični jezik u Makedoniji, Ivanov je rekao da je to učinjeno van svake pravne procedure.

“Vratio sam ga, nisam ga potpisao jer sam imao niz primjedbi. Zbog toga je podnesena krivična prijava protiv mene, ali je niste imali snage potpisati. Htjeli ste me krivičnom prijavom natjerati da potpišem nešto što nije u skladu s Ustavom. Poštujem sve nacije, i Albance, Turke i ostale, ali protivustavni zakon ne može ujediniti makedonsko društvo”, rekao je Ivanov.

Kazao je da će zbog toga mnogi udžbenici historije biti zabranjeni.

“Najavljeno je da će zabraniti etničku pripadnost u popisu stanovništva. Koji je smisao popisa bez etničke pripadnosti? Je li Ohridski okvirni sporazum bezvrijedan s ovim popisom? Je li zaboravljeno da bez etničke pripadnosti ne postoji Ohridski okvirni sporazum? Slušam roditelje koji pitaju mogu li pjevati makedonske pjesme, a da ne budu obilježeni. Ne možete voljeti Makedoniju ako ne volite Makedonce i makedonski narod”, poručio je Ivanov.

Istakao je da se Prespanskim sporazumom makedonskom narodu uskraćuju prava, a makedonska država demontira tzv. “iranskom platformom i Zakonom o jezicima”.

Osvrnuvši se na nedavno usvojeni Zakon o amnestiji, Ivanov je rekao da ga je, iako je taj akt presedan, potpisao jer je želio otkriti namjere vladajuće koalicije i zbog građana patriota koji vole Makedoniju.

“Nacionalno pomirenje dogodit će se kad svi budemo tražili oprost kad napravimo grešku i kad budemo mogli praštati”, rekao je Ivanov.

Obraćanje Ivanova, kako se navodi, pozdravili su samo parlamentarci VMRO-DPMNE-a.

Izvor: Agencije