Obraćanje Samaraha UN-u: Ne budimo ravnodušni i ne prihvatimo nepravdu

Komemorativni skup u znak sjećanja na žrtve Srebrenice, uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida počinjenog u ovom bh. mjestu, održan je u srijedu u sjedištu Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Pored brojnih svjetskih zvaničnika i istaknutih ličnosti, poput generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN-a Sama Kahambe Kutese, glavnog tužitelja Haškog tribunala Sergea Brammertza, ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u Samanthe Power, njenog kolege iz Velike Britanije Matthewa Rycrofta, skupu se videolinkom obratio i bh. fotograf Tarik Samarah.


Srebreničanka pred kućom Ane Frank
[Tarik Samarah
]

Poziv na odgovornost

Samarahovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

Dame i gospodo,

Nakon Holokausta, Primo Levi, filozof i osoba koja je preživjela Auschwitz, napisao je: ‘Desilo se, znači može se desiti ponovo… Može se desiti i može se desiti ponovo.’

Dvadeset godina nakon genocida u Srebrenici i 70 godina nakon Holokausta, svijet nije spašen od mogućeg ponavljanja historije zla. U vrijeme kada ratovi divljaju svijetom, kao i islamofobija, antisemitizam, ekstremna desnica i svi oblici diskriminatornih djelovanja i politika protiv svih onih koji su identificirani kao Drugi, riječi Prima Levija nikada nisu bile tačnije.

Danas nas sve želim pozvati na odgovornost – nemojte da budemo ravnodušni na ovo šta se dešava oko nas, budimo odgovorni svjedoci, jer ako smo ravnodušni – tišina je prešutno prihvatanje nepravde.

Hvala Vam.

Crno-bijeli zapis

Na komemorativnom skupu emitiran je i Samarahov videozapis Srebrenica o 11. julu 1995. godine, sačinjen od crno-bijelih fotografija žrtava, preživjelih, porodičnih fotografija Srebreničana…

Komemoracija u sjedištu UN-a u New Yorku održana je u znak sjećanja na sve žrtve genocida u Srebrenici jula 1995. godine, kada je stradalo najmanje 8.372 srebreničkih muškaraca i dječaka.

Izvor: Al Jazeera