Obradović računarskim mišem gađao Martinovića u Skupštini Srbije

Sjednica je nastavljena, a izrečene su novčane kazne (Screenshot / YouTube)

Vođa opozicijskog pokreta Dveri Boško Obradović danas je računarskim mišem gađao u lice predsjednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije Aleksandra Martinovića (Srpska napredna stranka).

Obradović je tako reagovao pošto mu je Martinović oduzeo riječ nakon što je pokazao plakat na kojem je pisalo “Majo – pokrala si Novi Sad”, obraćajući se predsjednici Skupštine Maji Gojković.

Na sjednici Odbora prije toga se raspravljalo o opomenama i novčanim kaznama koje su zastupnici opozicije, a među njima i Obradović, dobili na sjednici parlamenta.

Sjednica je nastavljena i pored incidenta, izrečene su novčane kazne, a rasprava zastupnika Dveri i SNS-a poslije sjednice se produžila u skupštinskom hodniku, gdje je na trenutke prijetilo da će nastati fizički obračun, javlja Tanjug.

Snimak incidenta može se vidjeti na videosnimku iz Skupštine Srbije nakon 39. minute.

‘Miš skočio’

Obradović je nakon incidenta rekao novinarima u parlamentu da čak ni računarski miš nije uspio istrpjeti toliku nepravdu.

“U jednom trenutku kompjuterski miš je skočio i ujeo Aleksandra Martinovića za nos zato što čak ni kompjuterski miš nije mogao da istrpi toliku nepravdu, bahatost i osionost predsednika Odbora”, rekao je Obradović u parlamentu odgovarajući na pitanje novinara zbog čega je Martinovića “gađao” mišem.

Zapitao je novinare šta bi oni uradili da su bili na njegovom mjestu i bi li dozvolili da ih neko, kako je rekao, gazi i ponižava.

“Ja to ne mogu da dozvolim, ne mogu da dozvolim da neko oduzima reč opoziciji i onemogućava građanima Srbije koji su za nas glasali da se čuje njihov glas u Skupštini”, rekao je Obradović.

Kako kaže, njegova je obaveza da se suprotstavi vlasti i da ne bude “krpa”.

Obradović je podsjetio da je prije gotovo mjesec dana isključen iz rada parlamenta, a da nijedna odluka o tome nije donesena.

Unošenje kamena

Obradović je u septembru izazvao incident kad je u skupštinsku salu unio kamen i recitovao stihove pjesme “Otadžbina” Đure Jakšića – “i ovaj kamen zemlje Srbije”.

On je tokom obrazlaganja prijedloga Dveri da Skupština na dnevni red uvrsti i rezoluciju o Kosovu rekao da je dan ranije bio na Kosovu, odakle je donio kamen i upitao predsjednicu Skupštine “zašto joj smeta kamen sa Kosova”.

“Znate da to ne sme da se unosi, pitanje je za obezbeđenje parlamenta, ne za Vas, kako je unet kamen u parlament”, uzvratila mu je Gojković.

Gojković je potom odredila jednominutnu pauzu da bi kamen bio iznesen iz skupštinske sale, a onda se glasalo o prijedlogu Dveri da parlament usvoji rezoluciju o Kosovu. Taj prijedlog nije dobio dovoljno glasova.

Izvor: Agencije