Obrenovac: Dobijena pomoć nije dovoljna

Obnova nakon poplava u Srbiji privodi se kraju, a većina javnih i privatnih objekata već je obnovljena i više od 20 hiljada porodica dobilo je pomoć.

Međutim, nekim građanima to, ipak, nije dovoljno da bi se opet skućili.

Sa mjesečnom platom od 200 eura, Milan Božić ne može da završi radove.

“Odjedanput sam beskućnik, socijalni slučaj, pre neki dan mi nudila žena da odem na kazan, smešno i strašno“, istakao je Milan Božić iz Obrenovca.

Milan živi u stanu kod brata i nije jedini koji život nije nastavio tamo gdje ga je poplava prekinula.

U Centru Obrenovca Tomislav Stepić obilazi ruševine porodične kuće. Ljut je na državu jer mu nije priznala pravo na pomoć. Zabunu je, tvrdi, izazvalo prebivalište u ličnoj karti jer je i nakon razvoda ostao prijavljen na adresi bivše supruge u Beogradu.

Očekivanja građana prevelika

“Svedoka koliko god hoćete i sada možete da uzmete da zovemo komšije da posvedoče da sam živeo tu, kad su stajali oni na ulici, ja sam gazio vodu do pojasa da bi izašao na ulicu“, kazao je Tomislav Stepić.

U opštini Obrenovac, kažu, čine sve što mogu. Od ukupno 11.500 oštećenih privatnih objekata dvije trećine su obnovljene. Za sporne slučajeve poput Tomislavovog odluku će, kažu, donijeti sud.

“Postoje svedoci koji kažu da je tu živeo, postoje oni koji tvrde da nije. Kada sud bude dao krajnju presudu mi ćemo po tome postupiti“, rekao je Miroslav Čučković, predsjednik općine Obrenovac.

U Vladi Srbije objašnjavaju da su očekivanja građana bila prevelika. Od  ukupne štete, koja je procijenjena na milijardu i sedamsto miliona eura, država će do kraja obnove podijeliti trećinu tog novca, koliko je u kasi izdvojeno za obnovu.

“Da smo mi davali pomoć svima onima koji su pretrpeli štetu, oni kojima je ta pomoć apsolutno neophodna i koji nemaju izbor-nemaju kud, bi dobili neuporodivo manje nego što su dobili sad. Ja mislim da bi to bila velika nepravda. Država nije, niti će ikada nadoknađivati štetu ljudima čija je imovina pretrpela štetu. Nadoknada štete je posao i obaveza osiguravajućih društava“, zaključio je Marko Blagojević iz Kancelarije za obnovu.

Više od 40 miliona eura pomoći

Na teritoriji cijele Srbije do kraja prošle godine novu kuću su dobile 462 porodice. Do sada je država isplatila više od 40 miliona eura pomoći za ukupno 20.760 domaćinstava.

Nakon što je pomoć dodijeljena, sumnja se da je mnogo i onih koji su pomoć dobili lažnim svjedočenjem. Zato je država podnijela čak 1000 krivičnih prijava.

Obrenovac je tokom poplava bio potpuno pod vodom, ali se iz dana u dan tragovi  potopa sve manje vide. U narednim mjesecima iz donacija EU-a biće obnovljeno još 1800 domaćinstava.

Među njima nije kuća Milana Božića. On će morati da se zadovolji sa dodijeljene tri hiljade eura i da se snađe na drugi način.

Izvor: Al Jazeera