Obrenovac još trpi posljedice poplava

Sanirana je većina nasipa koji su oštećeni u prošlogodišnjim poplavama u Srbiji, no ne i na području Obrenovca, koji je najviše stradao. Stanovnici strahuju, a mjerodavni obećavaju da će sve biti popravljeno na vrijeme.

Od nasipa je ostao samo odron. Nekad je štitio selo Veliko polje kod Obrenovca, ali je u maju prošle godine bujica odnijela zaštitne bedeme.

“On je morao tu da pukne, jer tu je najtanji bio. I to je normalno da će da pukne. Ogroman pritisak vode bio i zbog toga je pukao. Nisam ja bio tu, ali komšija je bio tu, koji je video kad je pukao. Prvo je digao asfalt i odjednom nestade”, kaže Zoran Španović, stanovnik Velikog Polja.

Lokalni put koji prolazi pored bedema prekinut je. Dijelovi asfalta i 10 mjeseci poslije velikih poplava raštrkani su po okolnim dvorištima, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

“Selo Veliko Polje kod Obrenovca, gde se nalazi veliki nasip, udaljeno je oko kilometar od reke Kolubare. Ipak, to nije bila prepreka da u maju prošle godine probije nasip i napravi oštećenja koja su i dalje vidljiva u ovom selu”, javlja Subotić.

Strah od novih poplava

Španovićeva kuća nalazi se 50 metara od srušenog nasipa. On objašnjava da su njihovo selo obilazile stručne ekipe, ali porušena infrastruktura još nije obnovljena, zbog čega strahuju da bi i manja poplava ponovo mogla izazvati veliku štetu.

“Malo su nasuli, malo veća voda to će da probije odmah. Malo samo da dođe metar vode, tu ima da probije kao da nisu ni radili to. Ništa im ne znači”, kaže Španović.

Pucanje ovih nasipa prošle godine svu vodu iz Kolubare, Tamnave i Save preusmjerili su na Obrenovac, zbog čega je iz tog grada evakuirano gotovo 25.000 ljudi. Zvaničnici navode da su sve kritične lokacije u Obrenovcu zatvorene, na šta je potrošeno blizu milion eura, dok će preostali oštećeni bedemi biti sanirani tokom proljeća.

“Ti objekti se vraćaju u pređašnje stanje, ali mi i dalje govorimo o istim objektima koje smo imali u maju mesecu. Mi zaista hoćemo biti bezbedniji nego što je to bio slučaj u maju, ali nećemo biti bezbedni. Poplave će za Srbiju predstavljati pretnju još neko vreme, sve dok sistem zaštite od poplava ne bude doveden na viši nivo”, smatra Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja.

Jeftini mehanizmi

Do sada je u Srbiji potrošeno oko 12 miliona eura na sanaciju oštećenih nasipa. Problem je, kažu, što u Srbiji ne postoji sistem prevencije, koji bi spriječio veliku štetu koja nastaje u poplavama.

“Bujične pregrade su vrlo jeftini mehanizmi, 30.000 evra svaki. Da ih je u Krupnju bilo sedam ili osam, koliko ćemo ih sad uraditi i imamo novac za to i počeli su radovi, da smo ih imali tada, što je investicija ne viša od 300.000 evra, sprečili bismo milionsku štetu”, navodi Blagojević.

Nasipi u Srbiji, kako navode stručnjaci, decenijama nisu obnavljani, niti građeni. U Vladi Srbije tvrde kako će 50 miliona eura uložiti u naredne dvije godine kako bi se izgradila nova infrastruktura na vodoprivrednim objektima.

Izvor: Al Jazeera