Obustava nogometa u Španiji od 16. maja

Ukupno 17 regionalnih federacija, 30.000 utakmica i više od 600.000 nogometaša bit će pogođeno ovom suspenzijom (Reuters)

Nogometni savez Španije (RFEF) najavio je obustavu svih nogometnih utakmica u domaćim takmičenjima u toj državi od 16. maja zbog nesporazuma sa Vladom Španije zbog novog zakona koji se odnosi na kolektivne dogovore o pravima TV-prijenosa.

Krovna kuća španskog nogometa je donijela odluku da suspendira završnicu Primere, niže lige i finale Kupa kralja zbog toga što se s vladom ne može dogovoriti o nekoliko pitanja, uključujući TV-prava.

Prema pisanju španskih medija, poseban problem predstavljaju TV-prava propisana zakonom.

Sporni zakon je usvojen prošle sedmice uz podršku Profesionalne nogometne lige (LFP) i s ciljem bolje raspodjele novca od TV-prijenosa u dvije najbolje lige Španije (Primera, Segunda).

Upitno finale Kupa

U RFEF-u su nezadovoljni jer, navodno, dobijaju samo 4,55 posto prihoda od toga, te da im nikada nije bilo omogućeno da pomognu u sporazumu za TV-prava.

Nogometni savez Španije dalje navodi kako “španska Vlada ne poštuje” taj sportski kolektiv.

Na osnovu te odluke, na udaru bi se mogla naći dva posljednja kola Primere, kao i finale Kupa kralja između Barcelone i Athletic Bilbaa krajem mjeseca, ukoliko ne dođe do dogovora.

Ukupno 17 regionalnih federacija, 30.000 utakmica i više od 600.000 nogometaša bit će pogođeno tom suspenzijom.

Problem u Španiji u vezi s TV-pravima jeste što veliki klubovi poput Real Madrida i Barcelone dobijaju mnogo veći procent novca od ostalih, za razliku od, naprimjer, engleske Premier lige, gdje se novac dijeli na osnovu gledanosti i uspjeha klubova tokom sezone.

Izvor: Agencije