Obustavljena isporuka uglja u Srbiji

Nepunih mjesec dana do početka sezone grijanja, iz Elektroprivrede Srbije stigao je nalog o obustavi isporuka uglja sa kopova Kolubara i Kostolac.

U EPS-u kažu da su ih posljedice majskih poplava primorale na ovakav potez, kako bi se osigurale dovoljne zalihe tog energenta za proizvodnju struje tokom zime. 

No, ima onih koji strahuju da će ove mjere pogoditi najsiromašnije građane Srbije.

Poneka stovarišta još imaju zalihe uglja iz Kolubare. Međutim nakon što se taj ugalj rasproda, novih isporuka neće biti za građane i industriju.

“Mi smo dobili u poslednjem cugu, dobili smo šest vagona sušene ‘kolubare’ i dok traju količine, mi ćemo dotle i prodavati”, kaže Smilja Čubrović iz Stovarišta Kreka.

Navike kupaca

Koliko će dugo te zalihe potrajati, teško je predvidjeti, kažu u stovarištu. Pri kupovini građani najprije traže domaći ugalj koji je najjeftiniji. Prodavci kažu i da su se navike kupaca promijenile.

“Nekada je potražnja bila daleko veća u martu, aprilu, maju. Međutim, zbog nestašice para, zbog siromaštva, ljudi kupuju onda kad moraju. To obezbeđivanje sa ugljem je odloženo za ona vremena kad mora da se kupi. Znači, još uvek nije potražnja, potražnja će biti tamo negde kad krenu kiše, onda će ih podsetiti da je blizu zima”, dodaje Čubrović.

Paralelno sa obustavom prodaje uglja iz Kolubare, Srbija zbraja štetu od poplava na kopovima.

Ispumpavanje vode sa kopa Tamnava koštat će Srbiju, kroz kredit Svjetske banke, 15 miliona eura.

Problem sa plinom

Procjenjuje se da Termoelektrani Nikola Tesla nedostaje 25.000 tona uglja dnevno, zbog čega je primorana da radi smanjenim kapacitetom. U energetskom sektoru, tu nije i kraj problema. 

“Znači, gas je problem. Bajatović mora da objasni Srbima na koji način je došlo do toga da taj gas od koga on kupuje, gas prodaje Nemcima koji su mnogo bogatiji od nas 20 posto jefitnije, a nama prodaje ga 20 posto skuplje”, ističe Sijka Pistolova iz Energy Observera.

Umjesto objašnjenja, prvi čovjek Srbijagasa Dušan Bajatović najavljuje ekonomsku cijenu plina za građane i privredu, već od prvog januara.

Kaže i da više neće biti ustupaka u naplati dugovanja, osim za škole, vrtiće i bolnice.

Izvor: Al Jazeera