Obustavljena potraga za nestalima u kruzeru

Od nesreće, koja se dogodila prije 17 dana, pronađeno je ukupno 17 tijela (EPA)

Italijanske vlasti završile su potragu za tijelima u potopljenim dijelovima nasukanog kruzera Costa Concordije, više od dvije sedmice nakon brodoloma, objavili su izvori iz italijanske civilne zaštite.

“Definitivno smo obustavili podvodnu potragu”, izjavio je glasnogovornik otočne vatrogasne službe za AFP, uz pojašnjenje da je stanje unutar ogromnog djelimično potopljenog broda postalo previše rizično.

Potraga će biti nastavljena u drugim dijelovima djelomice potonulog broda i na 18 kvadratnih kilometara mora oko broda.

Uvjeti u olupini onemogućuju siguran nastavak rada ronilaca u potopljenim dijelovima 290 metara dugog broda, rekao je izvor.

Odluka će biti službeno objavljena nakon što se o njoj obavijeste porodice 15 osoba koje se još vode kao nestale, prenosi Hina. 

Od nesreće, koja se dogodila prije 17 dana, pronađeno je ukupno 17 tijela.

Potraga će biti nastavljena u drugim dijelovima djelomice potonulog broda i na 18 kvadratnih kilometara mora oko broda, gdje je viđeno nekoliko neistraženih objekata.

Potraga samo na površini

Kruzer Costa Concordia, težak 114.500 tona na kojem je bilo oko 4.200 putnika i članova posade, nasukao se 13. januara ispred otoka Giglio u blizini Toskane.

Agencija za civilnu sigurnost, koja je nadgledala misiju spasavanja od kada se brod nasukao, kontaktirala je porodice nestalih i ambasade njihovih zemalja i obrazložila odluku, prenosi Tanjug.

Potraga će biti nastavljena na površini vode, a posebnom opremom bit će pretraženo morsko dno na teritoriji od 18 kvadratnih kilometara oko olupine u potrazi za tijelima.

Traganje za nestalima je nekoliko puta obustavljano zbog nemirnog mora i malih pomjeranja broda, koja su stvorila strah da bi brod mogao u potpunosti skliznuti sa stijene na koju je nalegao i potpuno potonuti.

Ronioci opisuju nezgodnu situaciju u samom brodu, čiji su hodnici ispunjeni namještajem i turbolentnom vodom.

Oni su ograničeni na 50 minuta ronjenja, što onemogućava da zarone dublje u brod.

Izvor: Agencije