Obustavljeno izdavanje viza u misijama SAD-a u Turskoj

Ranije su Sjedinjene Države naglasile da su duboko zabrinute zbog hapšenja njihovog radnika konzulata u Istanbulu (Reuters)

Američka ambasada u Ankari saopćila je da trenutno obustavlja izdavanje viza, osim imigracijskih, u svim američkim diplomatskim misijama u Turskoj dok traju napetosti nakon što je u srijedu uhapšen jednan zaposlenik američkog konzulata u Istanbulu.

Kako bi preispitali predanost turskih vlasti i garantovali sigurnost misija i njihovih zaposlenika te kako bi “ograničili broj posjetitelja koji dolaze u ambasade i konzulate, trenutno zatvaramo sve službe osim one za imigracijske vize”, navela je Ambasada u saopćenju.

Hapšenje radnika konzulata

Prošle sedmice Sjedinjene Američke Države naglasile su da su duboko zabrinute zbog hapšenja njihovog radnika konzulata u Istanbulu i odbacile sve optužbe protiv njega. Riječ je o turskom državljaninu, drugom konzularnom radniku koga je Turska uhapsila ove godine.

U saopćenju SAD-a također se kritikuje i navodno curenje informacija iz turskih vladinih izvora kojima se potiče osuda radnika u medijima umjesto na sudu.

Taj postupak pogoršava već napete odnose između ta dva NATO saveznika.

Izvor: Agencije