Ocalan pozvao Kurde na mir s Turskom

Zatvoreni kurdski vođa Abdullah Ocalan pozvao je svoje gerilce da održe kongres na kojem će završiti ustanak protiv turske države, ali nije odmah proglasio završetak oružane borbe.

“Borba našeg pokreta starog 40 godina ispunjena je patnjom. Ona nije bila uzaludna, ali je postala neizvediva”, rekao je Ocalan u poruci koju su dvojica kurdskih političara pročitala na proslavi kurdske Nove godine.

Hiljade Kurda okupilo se u Diyarbakiru, gradu na jugoistoku Turske da čuju poruku vođe Radničke partije kurdistana (PKK).

Još kao premijer, današnji turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan počeo je 2012. pregovore s Ocalanom u cilju završetka ustanka koji je odnio 36.000 života i uništio ekonomiju te regije.

“Naša historija i naš narod zahtijevaju od nas demokratsko rješenje i mir u skladu s duhom vremena”, rekao je Ocalan i pozvao PKK da odredi svoju “političku i društvenu strategiju usklađenu s duhom ovoga novog razdoblja”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je poziv Ocalana da se okonča tri decenije duga pobuna protiv turske države.

„Želim da Nevruz, dolazak proljeća oživi nade za bratstvo i mir u našim srcima. Nadam se da više neće biti majčinih suza. Neka ovo bude kamen temeljac za mir i solidarnost, a ne poput Nevruza iz prošlosti, uz paljenje i uništavanje”, poručio je Erdogan.

Borba protiv ISIL-a

“U suštini, ono što je Abdullah Ocalan poručio je snažnija verzija izjave koju je dao prije nekoliko sedmica, izjave u kojoj je pozvao PKK da održi kongres i položi oružje”, javlja iz Diyarbakira Bernard Smith, novinar Al Jazeere.

Smith javlja da mirovni proces traje već dvije godine, ali usporen je prije svega zbog kurdske percepcije da Vlada Turske odugovlači s provođenjem obećanih reformi, davanja prava Kurdima, čak i neke vrste autonomije kurdskim regijama.

“Još nije određen datum održavanja spomenutog kongresa i malo je vjerovatno da će se PKK razoružati, da će jednostavno predati oružje. Jedan od razloga je taj što se Kurdi trenutno bore protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji. Turska vlada, koja želi podršku Kurda da bi promijenila Ustav Turske, morat će uvjeriti vlastite pristalice da će ovaj mirovni proces donijeti trajne rezultate”, javlja Smith.

Prije dvije godine Ocalan, koji je od 1999. u zatvoru na otoku kraj Istanbula, proglasio je prekid vatre i u pisanoj deklaraciji poručio da je “došlo vrijeme da topovi utihnu, a politika progovori”.

Dva mjeseca poslije njegovi su se borci počeli povlačiti u Irak, u skladu sa sporazumom koji je predvidio jačanje prava Kurda, petine od ukupno 78 miliona stanovnika Turske.

PKK je oružanu borbu za ostvarenje samostalne kurdske države na jugoistoku Turske počeo 1984. Sad su zahtjevi ublaženi i traže autonomiju lokalnih vlasti, obrazovanje na kurdskom jeziku  i reviziju zakonodavstva koje se tiče sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije