Ocampo: Smrt Gaddafija možda ratni zločin

Ocampo: Način na koji je Gaddafi ubijen rađa sumnju (EPA)

Smrt bivšeg libijskog lidera Muammara Gaddafija, kojeg su zarobile i ubile snage pobunjenika u oktobru, mogla bi biti ratni zločin, kazao je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Luis Moreno-Ocampo.

„Mislim da način na koji je Gaddafi ubijen rađa sumnju… u ratni zločin. To je veoma značajno pitanje“.

Komentar Morena-Ocampa došao je nakon što je kćerka bivšeg libijskog lidera Aisha Gaddafi, pozvala Međunarodni krivični sud (ICC) da istraži smrt njenog oca i brata.

Glavni tužilac je rekao da je poslao pismo čelnicima vladajućeg nacionalnog prijelaznog vijeća s pitanjem šta vlasti misle poduzeti u vezi istrage ratnih zločina sa svih strana, uključujući i pobunjenike.

Moreno-Ocampo, pozivajući se na Rimski statut kojim je ustanovljen tribunal za ratni zločin, kazao je da će ICC preuzeti slučaj samo ukoliko libijske vlasti budu nevoljne ili u nemogućnosti da djeluju.

Pod pritiskom zapadnih saveznika, Nacionalno prijalezno vijeće je obećalo da će istražiti okolnosti pod kojima su ubijeni Gaddafi i njegov sin Muatassim.

U kopiji Ocampova pisma u koji je Reuters imao uvid, piše da su Muammar Gaddafi i njegov sin Muatassim “ubijeni na najužasniji način, a da su njihova tijela zatim prikazana javnosti i groteskno oskrnavljena uz potpuno kršenje islamskog zakona”.
  
„Slike tog divljaštva prikazane su širom svijeta, što je kod moje klijentkinje izazvalo ozbiljan emocionalni potres“, navodi u pismu Nick Kaufman, advokat koji predstavlja Aishu Gaddafi.
  
Muammar Gaddafi i njegov sin Muatassim uhvaćeni su u oktobru u Muammarovom rodnom gradu Sirtu.

Odmah zatim, ubijeni su u zatvoru u koji su ih odveli borci lojalni novim vlastima, pod okolnostima koje nisu sasvim razjašnjene, podsjetio je Reuters.

Gaddafijeva kćerka Aisha pobjegla je s ostalim članovima porodice u susjedni Alžir.

Izvor: Agencije